Smanjenje fiskalnih nameta - najbolji poslovni potez

Novembarska odluka Vlade Brčko Distrikta o smanjenju više od 50 posto fiskalnih nameta i uspostavljanju povoljnijeg okruženja za administraciju i građane po ocjeni analitičara portala Indikator.ba najbolji je poslovni potez u jedanaestom mjesecu over godine.
28.12.2018 u 18:05

Prema prvobitnom zakonu o fiskalnom registru propisan je 191 namet i to je prema analizama značajno otežavalo poslovanje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Najbolji poslovni potez u regiji je sudsko potvrđivanje nagodbe povjerilaca u postupku vanredne uprave nad Agrokorom.

Visoki trgovački sud u Zagrebu odbacio je 87 žalbi povjerilaca i tako omogućio proces konsolidacije kompanije odnosno proces transfera poslovanja na novu grupu. Ukupna tražnja povjerilaca iznosila je 33,76 milijardi kuna. Na vrhu liste najboljih poslovnih poteza u Evropi tokom novembra, prema odluci analitičara ovog portala, rangirana je odluka najveće italijanske osiguravajuće kuće Generali da za buduće akvizicije i rast izdvoji četiri milijarde eura pri čemu će prioritet biti tržište Evrope i eventualno širenje u Latinskoj Amertici i Aziji.

Bill Gates napravio je najbolji poslovni potez u svijetu odlukom da u toalete u budućnosti uloži 200 miliona američkih dolara čime će promijeniti život više od 4,5 milijardi ljudi koji nemaju odgovarajuće higijenske uvjete.

Upotrebom novih "zahodskih školjki" koje izmet prerađuju u čistu vodu i kvalitetno gnojivo zdravstvo i države bi po osnovu smanjenja broja oboljelih od smrtonosnih zaraznih bolesti mogli ušerdjeti 233 milijarde američkih dolara. Odluku i ideju Gates je saopštio na kineskom sajmu i prema pisanju stranih medija šokirao sve prisutne.

(indikator)