Spas za mlade su sezonski poslovi na moru

Dolazak proljeća za mnoge nezaposlene u našoj zemlji znači spas od besparice. Približava se turistička sezona, prilika za pronalazak sezonskog posla u susjednim zemljama. Najsretniji počinju raditi već sljedećeg mjeseca.
12.04.2015 u 12:38
poso

Bojan Nikolić je četvrtu godinu sezonac. Prošlo ljeto radio je kao barmen u noćnom klubu u Dalmaciji. Posao u sezoni, kaže, jedna je od boljih opcija za mlade u našoj zemlji.

"To je bilo jedno jako lijepo iskustvo, a zaradilo se i nešto novaca. Ove sezonu odlazim raditi za jednu kruzersku kompaniju", kaže on.

Ljetna destinacija Marije Herceg je Makarska. Od završetka srednje škole svako ljeto provodi radeći. Počela je u restoranu, nastavila na štandu s odjećom.

"Moja je prednost ta što nisam morala plaćati smještaj, koji dosta košta. I bez obzira na to, može se zaraditi i uštedjeti novca za zimu ili za školovanje", priča ona.

Mladi su i hrabri, a uz to zarađuju onoliko koliko ovdje sigurno ne bi. Prilika je to koja se ne propušta. Osim dobre zarade, poslovi koje rade, nude i nezaboravno iskustvo. Treba se samo na vrijeme prijaviti. Oglasi poslodavaca pretrpani su u potrazi za mladim sezoncima. Samo Hrvatska ih u jeku ovogodišnje turističke sezone očekuje više od 40 hiljada.

Konobari, kuhari, sobarice – najtraženija su zanimanja na moru. Prošle godine ispratili smo oko 30 hiljada sezonaca iz naše zemlje u Hrvatsku, Crnu Goru, Italiju. Ove bi godine taj broj mogao biti i veći.

Polovina broja nezaposlenih u našoj zemlji mlađa je od 35 godina. Jedina im je mogućnost, izgleda, spakirati se i posao potražiti preko granice. Drugog izbora – nemaju.

(FTV)