Srbija najviše uvozi mlijeka iz BiH

Evropska unija stopirala je uvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine zbog lošeg kvaliteta, ali Srbija je prošle godine uvezla 23.000 tona svježeg mlijeka, i to najvećim dijelom iz BiH.
04.04.2015 u 12:07
mlijeko

Srbijanski mediji se pitaju kako to da mlijeko iz BiH nije dobro za Evropsku uniju a dobro je za Srbiju, koja je uvezla dosta mlijeka u 2014.godini.

Direktor sarajevske mljekare „Milkos“ Adin Fakić koji je kazao da ovakvim kritikama nema mjesta. I Milkos je jedan od izvoznika mlijeka u Srbiju, ali i druge zemlje CEFTA-e.

- Kod njih je razina aflatoksina podignuta za deset puta u odnosu na EU, tako da što se tiče kvalitete mlijeka nemaju pravo prigovarati BiH koja ima kvalitetno mlijeko i to nije sporno. Ne znam koji su razlozi zbog kojih se BiH proziva zbog toga. Oni koji ne ispunjavaju kvalitet propisan Zakonom o kvalitetu svježeg mlijeka oni i nisu u sustavu otkupa mlijeka. Tako radi naša mljekara. Tako rade i ostale mljekare iz grupacije’’, kazao je Fakić za NAP. Fakić smatra da se na ovakav način stvara šteta ugledu bh. mljekara.

- Niko iz susjednih zemalja nema uvid u analize bh. mlijeka to rade nadležne institucije. Možda je povećana količina mlijeka u Srbiji, odnosno viškovi, pa da se to nekako riješi. Ali to se radi na drugi način da se preferira domaće mlijeko, a ne na ovakav način’’.

On je kazao da je od 1. januara 2015. godine na snazi novi pravilnik i bh. mlijeko i u tom kontekstu ispunjava kriterije i sa mikrobiološke i sa toksikološke strane.

(pressing.ba/nap)