Srebrenik: Mato Matijević (HDZ) predsjedavajući Gradskog vijeća

Danas je održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Srebrenika na kojoj je za predsjedavajućeg izabran Mato Matijević koji dolazi iz HDZ-a a za dopredsjedavajućeg Nisvet Sejdinović (SDP).
13.01.2021 u 17:37
mato matijevic

Mato Matijević je prilikom glasanja dobio veći broj glasova od svog protukandidata Ante Markovića (NBL), a Nisvet Sejdinović od Amira Husarića (LDS).

S obzirom da gradonačelnik Nihad Omerović dolazi iz reda bošnjačkog naroda tako je predsjedavajući izabran iz reda hrvatskog naroda.

- Želim da se zahvalim na povjerenju i na ovaj način je iz Srebrenika poslana jedna lijepa poruka poštovanja ustavnih odredbi po kojim bi gradonačelnik i predsjedavajući vijeća trebali biti iz različitih naroda. Također, nastojat ću svojim radom da ovo tijelo funkcioniše bez problema uz dobru koordinaciju sa izvršnom vlašću, a sve u interesu svih građana, kazao je Matijević.

Inače, gradonačelnik Nihad Omerović je na ovaj način uspio okupiti većinu u Gradskom vijeću, gdje uz njegovih sedam kandidata sa liste "Pokret za bolji Srebrenik", većinu još čine dva kandidata SDP-a, dva PDA, po jedan DF, SBiH, nacionalnom manjinom i HDZ-om.

S druge strane u opoziciji je SDA zajedno sa NBL, LDS-om i SD BiH.

Odmah je održana i hitna sjednica gje je usvojena tačka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2021.godine.

pressing.ba