"Svaka koja se uda ove godine, čeka je posao"

Svaka djevojka koja nije zaposlena a uda se ove godine u Jagodini (Srbija), dobit će posao, izjavio je načelnik ove Opštine Dragan Marković - Palma!
13.03.2016 u 19:55
palma

"To je još jedna stimulacija i doprinos lokalne samouprave u borbi protiv bijele kuga, koja se u Jagodini sprovodi posljednjih deset godina", rekao je Marković novinarima.

Posao ne u administraciji nego u fabrikama

"To ćemo sigurno realizovati, mi to možemo, pokazali smo to bezbroj puta do sada", dodao je Marković i istakao da zapošljavanja neće biti, "osim na upražnjena mjesta po sili zakona, u državnim i javnim preduzećina čiji je osnivač grad, već, u novoizgrađenim fabrikama i onima koje će bitu izgrađene do kraja godine u Jagodini".

On je podsjetio da će dogogodišnje opredljenje grada za povećanje nataliteta i borba protiv bijele kuge, biti nastavljeni i ubuduće, podsticanjem sklapanja brakova, rađanja i pomoći trudnicama, smanjenjem cijena dečijeg vrtića.

Za pomoć trudnicama i porodiljama u budžetu za ovu godinu je opredeljeno 30 miliona dinara, a biće isplaćivano mjsečno po 12.000 dinara.

Više djece u školama

Svakom novorođenom djetetu nazaposlenih roditelja, kod rođenja djeteta biće isplaćeno po 200 eura u protivdinarskoj vrijednosti", dodao je Marković.

"Za novorođenčad izdvojeno je u budžetu 20 miliona dinara "i ovo nije od ove godine, da neko kaže zbog izbora, ovo radimo deset posljednjih godina", dodao je Marković.

"Zahvaljujući ovakvom, konkretnom načinu borbe protiv bijele kuge, Jagodina je na posljednjem popisu stanovništva imala 430 porodica više, a od 2011.godine, svake godine imamo do dva odjeljenja đaka prvaka više", rekao je Marković.

Besplatna đačka karta, novac mladencima, novac novorođenim bebama

On je podsjetio da je 2011. godine, da bi podstakla ženidbu u udaju starijh djevojaka i momaka, prije svega onih na selu, Jagodina iz budžeta davala 3.000 eura bračnim parovima, ako je jedan od supružnika bio stariji od 38 godina. Za takve djevojke i momke iz cijele Srbije, jagodinska vlast je organizovala svečano upoznavanje uz večeru u Jagodini, a zatim i besplatno sedmodnevno druženje na moru u Grčkoj.

U 2012.godini davali smo za svako novorođeno dijete 1.200 eura, dodao je Marković i istakao da je u cilju pospješivanja rađanja, najjeftiniji vrtić u Jagodini u Srbiji, a đaci koji putuju u školu autobusima imaju besplatan prevoz na teritorji opštine, đaci četvrtog i osmog razreda osnovne škole besplatno ljetovanje u Crnoj Gori, a maturanti srednjih škola besplatno ljetovanje u Grčkoj.

(b92)