Svaki dan šleper robe ide za tržište Evropske unije

Preduzeće “Napco” u Brezičanima kod Prijedora u pogonu proizvodi pločasti namještaj, odnosno “box spring” kreveti, a riječ je o holandskoj kompaniji koja je proizvodnju u BiH počela 2011. godine u Petrovu, gdje zapošljava više od 400 radnika i najveći je izvoznik na području te opštine.
20.12.2017 u 17:00
prijedor

- Pogon u Prijedoru dio je planskog proširenja proizvodnje i već je posao dobilo 50 radnika, a plan im je da prime još oko 250 radnika u budućem razvojnom ciklusu, s obzirom da je roba koju proizvode jako tražena i dnevno odavde ode šleper robe na evropsko tržište, rekao je Milenko Đaković, načelnik Opštine Prijedor novinarima.

On je dodao da gradska uprava podržava sve, pa i ovog investitora koji zapošljava i ima korektan odnos prema radnicima, te da će pokušati da pomogne kako bi bila snižena cijena zakupnine poslovnog prostora gdje je pogon smješten.

Direktor i vlasnik kompanije “Napco” Denis Kornelisen izjavio je novinarima da je u BiH došao 2010. godine i da u Prijedoru namjerava da proširi proizvodnju i primi novu kvalifikovanu radnu snagu.

“U Prijedor sam došao zbog povoljne poslovne klime i u planu nam je da proizvodimo tri šlepera robe dnevno na tržište Holandije, Njemačke i Austrije a plan realizacije ove poslovne ideje je najkasnije juli iduće godine“, rekao je Kornelisen.

Direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj “Preda-PD” Mišo Reljić potvrdio je da je ovo 16. strani investitor koji je otvorio proizvodni pogon na području Prijedora.

“Jako nam je značajno da ovakve fabrike dolaze, pogotovo ova koja radi u drvnom sektoru i zaposliće 300 radnika, koliko sva ostala preduzeća u ovom sektoru zapošljavaju”, rekao je Reljić.

On je dodao da “Preda-PD” radi na tome da u Prijedoru bude otvorena fabrika peleta koja bi zaposlila oko 50 radnika, kao i fabrika u metalskom sektoru sa planom zapošljavanja još oko 300 radnika.

“Najvažnije je da smo prestali da pričamo da imamo jeftinu radnu snagu, jer smo od 2014. godine pokrenuli niz aktivnosti i procesa koji su vezani za obrazovni sistem i uložili smo oko milion KM uz pomoć donatora za opremanje kabineta za obuku radnika tako da možemo govoriti samo o dobro obučenoj radnoj snazi koja se nudi investitorima u Prijedoru“, rekao je Reljić.

(Srna)