Sve vrste mlijeka iz BiH mogu u EU!

Evropska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što predstavlja veliki uspjeh za našu mlječnu industriju.

06.08.2018 u 13:26
mljekarstvo industrija

Bosna i Hercegovina je do sada izvozila samo termički obrađeno mlijeko (takozvana  kolona C), a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko s manjim stupnjem pasterizacije, ali i sirovo mlijeko. 

- Kao što sam i najavio, Evropska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU, koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mliječne industrije – istankuo je ministar Šarović.

Značajno je da se ovom odlukom stvaraju uvjeti i za izvoz mliječnih proizvoda.

„BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasteriziranog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata - precizirao je ministar.

Ovim povodom, ministar Šarović danas je obišao postrojenja mljekare Pađeni u Bileći, koja ispunjava uvjete za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi.

U idućem razdoblju mljekara Pađeni ima ambicije da počne sa izvozom mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore - saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

pressing.ba