Talijani za pola godine zaposlili 500 ljudi u fabrici obuće

Od 1. januara do 30. juna ove godine na području Donjeg Vakufa zaposlene su 523 osobe, koje su se nalazile na evidenciji Biroa za zapošljavanje u tom gradu.
08.08.2018 u 20:02
olip bih

- U novootvorenom preduzeću “Olip” zaposlilo se 250-300 osoba različitih obrazovnih profila. Također, veći broj radnika, uglavnom varioca i drugih zanimanja metalske struke, zaposlen je u pojedinim lokalnim firmama - kazao je Feni šef tog biroa Enes Škandro. 

Dodaje da je u pomenutom periodu s evidencije nezaposlenih brisano ukupno 806 osoba, te da je veliki broj radnika uposlen u preduzeća, koja se bave drvnom industrijom.  

-Uz osobe koje su našle posao u Donjem Vakufu, ima i onih koje su se zaposlile u drugim općinama, Bugojnu, Jajcu…Neki su otišli raditi u Sloveniju. Manji broj je, nažalost, preminuo - naglasio je. 

Ističe da je posredovanjem Biroa za zapošljavanje u julu zaposleno 135 osoba, te da se u isto vrijema na evidenciju nezaposlenih prijavila 131. 

-Trenutno su nezaposlene 2.392 osobe, od kojih 93 s diplomom visoke stručne spreme, a 56 više školske spreme. Srednju stručnu spremu ima 581 osoba, a u strukturi nezaposlenih značajan je broj KV i NK lica, kojih je ukupno 1.650 - kazao je Enes Škandro. 

Italijanska kompanija „Olip“, koja se bavi proizvodnjom obuće, počela je proizvodnju krajem aprila u Donjem Vakufu s 120 radnika, a do kraja juna 2018. godine zaposlila je još 300 radnika. 

Firma „Olip“ odranije ima proizvodne pogone u Travniku.

(fena)