Turski krediti za razvoj poljoprivrede, turizma i trgovine u BiH

Vlada Turske u saradnji sa Ziraat bank Bosne i Hercegovine podržala je privredu BiH novom kreditnom linijom od 50 miliona eura. Ova sredstva predviđena su za sektore turizma, poljoprivrede i trgovine, a svi zainteresovani se mogu javiti u poslovnicama banke širom BiH.
22.03.2015 u 10:20
ziratt banka

Prvi čovjek Ziraat bank Bosna Ali Riza Akbas, kazao je da ovim projektom banka želi doprinijeti razvoju privrede Bosne i Hercegovine.

 “Mnogo smo radili na ovom projektu. Na ovaj način želimo dati naš doprinos bh. ekonomiji. U sličnom projektu, kojeg smo imali ranije, najviša kamata iznosila je 3,99 posto. Za ovaj projekt predviđene su slične kamate, a rok za otplatu kredita bit će do deset godina”, kazao je Akbas.

 Akbas je napomenuo da je turska vlada u saradnji sa Ziraat bank Bosna i BBI bankom u 2012. godini odobrila kreditnu liniju od 100 miliona eura. Ova sredstava bila su predviđena samo za povratnike, a Akbas ističe kako je njegova banka uspješno realizirala taj projekat podjelivši oko 85 procenata dodijeljenih sredstava.

Akbas je kazao da filijale Ziraat banke širom BiH očekuju zainteresovane sa adekvatnim projektima.

“U kratkom vremenskom periodu obradit ćemo svaki zahtjev koji nam pristigne. Svi koji imaju projekte za razvoj turističkog, poljoprivrednog, stočarskog ili trgovinskog sektora mogu doći kod nas”, kazao je Akbas.

Ziraat bank Bosna u posljednje tri, četiri godine realizuje projekt širenja na bh. tržištu. Plan uprave banke je da svake godine otvori tri do četiri poslovnice, želeći postići konačni cilj poslovanja u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

(SB)