Turski potez preporodio proizvođače mesa u BiH

Bescarinski izvoz mesa u Tursku oživio je aerodrome u BiH. Za samo prva četiri mjeseca ove godine ostvaren je izvoz od 14 miliona KM.
13.09.2015 u 10:58
meso

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju i da je izvoz za cijelu 2014. godinu bio 20 miliona KM.

“Turske vlasti su, nakon prošlogodišnjih poplava u BiH, kao humanitarnu pomoć odobrili bescarinski uvoz mesa. Od tada izvoz vrtoglavo raste, a u prva četiri mjeseca ove godine, kada su mesari iz BiH uhvatili zalet, taj porast iznosio je 300 odsto u odnosu na isti period prošle godine“. 

Za sada je meso moguće izvoziti preko sarajevskog i banjalučkog aerodroma koji imaju dozvole od Vijeća ministara BiH i potrebnu tehničku opremu za utovar robe. Dnevno sa tim tovarom često idu i po dva aviona. 

“Za naše preduzeće prevoz mesa je nova djelatnost sa novom vrstom robe. Mjesečni promet oscilira u vremenu i nije isti od mjeseca do mjeseca, ali je u prosjeku 3.500 tona“, naveli su u Aerodromu Banjaluka. 

Od početka kargo-letova izvršena su značajna ulaganja, kažu u ovom aerodromu, prije svega u novo kargo skladište, tako da finansijski efekti još nisu poznati, ali je ukupan posao pozitivan. 

BiH će najverovatnije, kako je najavio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, zatražiti od Turske povećanje ili potpuno ukidanje kvote za bescarinski izvoz mesa u ovu zemlju. 

Mostarski i tuzlanski aerodromi čekaju od Vijeća ministara BiH odobrenje za poslove izvoza mesa.

Inače, avionski prijevoz je skuplji od kopnenog, ali još uvijek ne možemo kroz EU (Bugarsku ili Grčku) prevoziti meso u Tursku. Kada bi to bilo moguće, troškovi bi bili još manji.

(pressing.ba)