Tuzla: Dijaspora je nepresušan potencijal za investiranje u BiH

Povećanje broja investicija i bruto domaćeg proizvoda, osiguravanje novih radnih mjesta te pouzdanost BiH kao atraktivne zemlje u koju se treba ulagati neke su od tema o kojima se danas razgovaralo na četvrtom Biznis forumu bh. dijaspore, koji se održao u Tuzli.
27.12.2017 u 13:48
biznis forum

˝Želimo da se proces organizacije preduzeća maksimalno pojednostavni. Neke od najpoznatijih kompanija osnovali su naši ljudi koji su došli iz inostranstva, zaposlili su stotine, da ne kažem hiljade ljudi, uveli su nove tehnologije, generirali dodatne prihode lokalnoj samoupravi…

Nerijetko se radi o kompanijama koje stimulišu naš izvoz i konkurentnost BiH na tržištu. Oni koji se javljaju, zainteresirani su najviše za IT sektor, poljoprivredu, turizam, tekstil, metal i drvoprerađivačku industriju˝, naveo je Armin Alijagić, predsjednik grupacije ˝Naša perspektiva˝.

Kako zadržati mlade ljude

Jusuf Arifagić, osnivač i vlasnik Uzgojno-selektivnog centra norveških crvenih krava, firme ˝Arifagić investment˝ nakon povratka iz Norveške u Kozarcu je investirao 14 miliona KM u svoje pogone, a kasnije je investicije proširio na područje Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe i sada zapošljava 45 osoba. Sva dostignuća koja su u Norveškoj stvarana u posljednjih 75 godina, pokušava prenijeti na tlo Bosne i Hercegovine.

˝S ponosom mogu reći da imamo najveću farmu norveških crvenih krava u svijetu i najveći smo proizvođači mlijeka u bh. entitetu Republika Srpska. Planiramo širenje farme, da napravimo mini siranu ili mljekaru, te da proširimo mesnu industriju. Sa partnerima iz Norveške imamo dogovor da sve proizvode koje ćemo proizvesti ovdje zajedno s njima izvozimo u treće zemlje, kao i dio proizvoda prema Norveškoj koja već sada ima 50 procenata nedostatak mesa i 20 procenata nedostatak količina mlijeka˝, naveo je Jusuf Arifagić.

Zajedno sa komšijama i prijateljima dogovorio se da u Kozarcu osnuju šest-sedam firmi koje trenutno zapošljavaju oko hiljadu ljudi.

˝Mi, Kozarčani, mislimo da je Kozarac jedan pravni okvir za opstanak Kozarca i ako taj grad ne opstane, nećemo sigurno ni mi opstati. Mi, kao strani investitori kako nas nazivaju, trebamo učiniti sve kako bismo popravili ekonomsku sliku BiH i da pokušamo zadržati ono što je najvrijednije, a to su mladi ljudi˝, izjavio je Jusuf Arifagić.

Kompleksno poslovno okruženje

Sanjin Arifagić, šef projekta ˝USAID diaspora invest˝ navodi da se investitori najviše žale na kompleksno poslovno okruženje, na administrativne prepreke, te da se često ne zna koje su nadležnosti kojih jedinica vlasti.

˝S druge strane, proteklih mjeseci razgovarali smo s predstavnicima desetina kompanija registriranih širom Bosne i Hercegovine i oni ističu pozitivna iskustva, što nas ohrabruje jer oni dolaze iz razvijenih tržišta. Oni su zadovoljni poreskom politikom, apsolutnim iznosima poreza, radnom snagom i rezultatima. Dijaspora ne investira da bi ostvarila neku emocionalnu vezu prema domovini, nego i zato jer očekuje neki povrat˝, naveo je Sanjin Arifagić.

(AA)