Tuzla: Placevi firmama u poslovnoj zoni za nova radna mjesta

U toku su radovi na izgradnji i uređenju nove poslovne zone u Tuzli, tačnije u naselju Kreka. Sredstva za njenu uspostavu osigurana su Budžetom Grada i putem stranih donatora, prije svega USAID-a. Osiguran je prostor za 29 parcela, odnosno toliko firmi koje će se naći u ovoj zoni. U prvoj fazi planirana je izgradnja i uspostava 15 firmi.
27.11.2015 u 09:29

”U prvoj fazi planiramo između 40 i 60 po jednoj parceli, što znači da je između 500 i 700 radnih mjesta bi trebalo da bude. Lokacija je u Kreki”, kazao je Vedran Lakić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

Za one koji budu željeli graditi svoje firme na ovoj lokaciji, zakupnina će biti minimalna, kaže Lakić. Grad Tuzla obavezao se da će izgraditi saobraćajnu infrastrukturu, ali i vodovod, kanalizacionu, kao i elektro mrežu. Za izgradnju poslovne zone potrebno je oko dva miliona maraka.

”500 hiljada KM je izdvojio Grad Tuzla, očekujemo od USAID-a do 350 hiljada i aplicirali smo na Federalni fond – ministarstvo, za izgradnju poslovnih zona od kojih očekujemo dodatnih 100-150 hiljada, što znači da bismo upolovili tu investiciju do kraja godine”., istakao je Lakić.

S jedne strane buduće poslovne zone Kreka Sjever je magistralni put, a s druge željeznica. To investitorima mnogo znači, a u nadležnoj službi kažu da će ovo biti najkvalitetnija zona. Zainteresovanost za ovaj projekat je i više nego dobra, kaže Lakić.

”Trenutno imamo nekih 20-tak prijavljenih firmi, koji su dostavili svoje finansijske planove, kratkoročne i dugoročne planove, u narednom periodu od tri do pet godina šta misle da urade. Po onome što smo analizirali vidimo da se radi o kvalitetnim firmama i da ne moramo brinuti da će poslovna zona napraviti veliki efekat”., tvrdi Lakić.

Sadašnji cilj je da se stvore uslovi, kako bi prvi poslodavci u novu poslovnu zonu mogli ući u naredna dva do tri mjeseca i krenuli sa zacrtanim zadacima, odnosno ostvarivanjem planova i zapošljavanjem novih radnika.

(rtvslon)