Ugrožen izvoz mesa u Tursku sa Tuzlanskog aerodroma

Tuzlanskom aerodromu prijeti prestanak izvoza mesa u Tursku!
02.09.2016 u 16:54
meso

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je izrazila nezadovoljstvo zbog postupka Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine i upućivanja dopisa Turkish Cargo, poslovnom partneru Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT), te neobavještavanja ovog javnog preduzeća, o razlozima prestanka vršenja veterinarskog inspekcijskog nadzora na MAT-u od 15. septembra 2016. godine.

Vlada je od Ureda zatražila zvanično obavještenje o razlozima obustavljanja vršenja veterinarskog inspekcijskog nadzora na Međunarodnom Aerodromu Tuzla, kao i informaciju Ureda za veterinarstvo da li je o nedostatku tehničkih uslova obavijestio i druge međunarodne granične prijelaze u zračnom prometu u Bosni i Hercegovini.

Vlade Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, te JP Međunarodni Aerodrom Tuzla su u toku priprema za obezbjeđenje uslova za promet roba uložili više od 2 miliona konvertibilnih maraka za izgradnju Kargo centra i nabavku prateće opreme. Prekid rada veterinarske inspekcije prouzrokovao bi ogromne finansijske štete za Tuzlanski kanton, domaća i strana pravna i fizička lica koja su uključena u projekat izvoza mesa iz BiH, a također bi mogli biti pokrenuti i odgovarajući sudski postupci zbog kršenja i neizvršavanja obaveza preuzetih potpisivanjem poslovnih ugovora koji imaju.

Također, Vlada Tuzlanskog kantona današnjim zaključkom od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine traži da naloži Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine potpuno izvršavanje Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima BiH, te da na Međunarodnom aerodromu Tuzla obezbijedi sve tehničke, kadrovske i druge pretpostavke za neometan promet roba animalnog porijekla.
Uzimajući u obzir sve navedeno Vlada Tuzlanskog kantona izrazila je danas i spremnost da inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, po ovlaštenju, privremeno vrše poslove granične veterinarske inspekcije, ukoliko je nedostatak kadrova u Uredu za veterinarstvo BiH razlog za ovakvu odluku Ureda.

U posljednjih nekoliko godina, a posebno u nekoliko zadnjih dana, svjedoci smo ubrzanog rasta i razvoja tuzlanske zračne luke i tendencije da ona uistinu postane generator razvoja Tuzlanskog kantona, Federacije BiH, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini, obzirom da ovoj zračnoj luci gravitira cijeli region sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, zapadne Srbije, te istočne Hrvatske. 

(pressing.ba)