Tuzlanski aerodrom kreće sa cargo letovima za Tursku

Izuzev planiranog povećanja obima putničkog saobraćaja, na Tuzlanskom aerodromu su počeli sa pripremama za početak cargo operacija.
24.02.2016 u 10:26
tz air

Planiran je prihvat i otprema 74 cargo leta na izvozu roba animalnog porijekla, što će omogućiti znatno brži razvoj poljoprivrede na području Tuzlanskog kantona i cijele regije. U završnoj fazi su pregovori sa predstavnicima avioprevoznika CARGO TURKISH AIRLINES i MNG AIRLINES Turska, koji bi se trebali okončati potpisivanjem ugovora do kraja februara.

Također, u 2016. godini bit će obezbijeđena finansijska sredstava za nabavku vatrogasnog vozila, a pregovori oko konačnog rješavanja radno-pravnog statusa pripadnika vatrogasne službe nastaviće se u narednom periodu.

Stabilni poslovni odnosi bazirani na dugoročnom "Ugovoru o pružanju aerodromskih usluga" sa avioprevoznikom Wizz-air, stvaraju uslove i za realno planiranje finansijskog poslovanja ovog javnog preduzeća.

Povećavanjem broja prevezenih putnika srazmjerno se povećavaju prihodi ostvareni pružanjem aerodromskih usluga što prati i povećanje prihoda ostvarenih u sekundarnim djelatnostima (zakupi prostora, parking mjesta, reklame i slično).

Za brojna planirana kapitalna ulaganja, kao što su unapređenje i nadogradnja prilaznih svjetala, projekat izgradnje terminala za skladištenje avio-goriva, te nabavku opreme za cargo saobraćaj, značajna sredstva su osigurana u i budžetima Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine.

(pressing.ba)