Tuzlanski kanton prvi po broju otvorenih i zaključenih stečajeva

U BiH je za prva tri mjeseca ove godine godine pokrenuto ukupno 457 postupaka stečaja i likvidacija firmi, od čega njih 346 u FBiH i 111 u RS, što je prema podacima kompanije „LRC BIS“ iz Sarajeva za 26 pokrenutih postupaka stečaja i likvidacija manje u odnosu isti period 2016. godine.
07.04.2017 u 17:00
stecaj

Prema riječima Sabine Mašović, rukovodioca pravne službe „LRC Inženjering“, u prvom kvartalu 2017. godine otvoreno je 55 stečaja i 184 likvidacije, što je za 5 postupaka stečaja i 29 postupaka likvidacija firmi manje u odnosu na isti period 2016. godine. Istovremeno, iz registra pravnih lica za prva tri mjeseca 2017. izbrisano je ukupno 158 firmi, što je za 22 ugašene firme manje u odnosu na isti period prošle godine.

Takođe, u prva tri mjeseca 2017. godine zaključeno je 63 stečaja i 109 likvidacionih postupaka , što je za 32 stečaja više i 15 likvidacija firmi manje u odnosu na prvi kvartal 2016. godine. Među pet regija sa najvećim brojem otvorenih i zaključenih stečajnih postupaka na prvom mjestu je Tuzlanski kanton, zatim Banjalučka regija, a potom slijede Kanton Sarajevo, Dobojska regija i Trebinjska regija.

-Došlo je do promjene u trendu, jer je Tuzlanski kanton izbio na prvo mjesto po broju otvorenih i zaključenih stečajeva, ispred Kantona Sarajevo koji je do sada prednjačio na ovom planu i prema kvartalnim i godišnjim obračunima. Pretpostavljamo da su razlog tome niže sudske takse u Tuzlanskom kantonu, pa su samim tim i niži troškovi stečaja i likvidacija. - kaže Mašović, dodajući da djelatnosti koje najviše idu u stečaj su nespecijalizirana trgovina na veliko, cestovni prevoz robe, trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo itd.

Kanton Sarajevo ostao je na prvom mjestu među pet regija sa najvećim brojem otvorenih i zaključenih likvidacionih postupaka, a potom slijede Tuzlanski, Zeničko-Dobojski, Hercegovačko-Neretvanski i Srednjobosanski kanton.

-Likvidacioni postupci su najčešće otvarani i zaključeni u djelatnostima savjetovanja u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, trgovini na malo odjećom u specijaliziranim prodavnicama, trgovini na veliko drvom, graševinskim materijalom i sanitarnom opremom, te u djelatnosti apoteka i arhitektonskim djelatnostima- dodala je Mašović.

Prvih 19 firmi u kojima je otvoren ili zaključen stečajni postupak i otvoren ili zaključen likvidacioni postupak imaju ukupni prijavljeni prihod u iznosu 31.802.235,00KM. -Čak šest od ovih 19 firmi, kod kojh je zaključen stečajni ili likvidacioni postupak brisano je iz sudskog registra, među kojima je i „Vino-Župa“ iz Istočnog Sarajeva, „M-Pack“ Sarajevo, „ZNSM-BLK“ iz Broda i JP „Kakanj-Sport“. Sigurno najzvučnije ime na ovoj listi je „Hewlet-Packard d.o.o.“ Sarajevo obzirom da je HP svjetski poznat i jedan od vodećih brendova u prodaji računarske opreme, štampača i sl. Osim nastupanja pravnih posljedica brisanja iz registara preduzeća, ovim je direktno pogođen i veliki broj zaposlenih u tim firmama - istakla je Mašović.

Prema riječima Mašović, kompanija LRC kontinuirano prati objavljivanje oglasa o otvaranju stečaja i likvidacija u službenim novinama entiteta. Svim svojim klijentima LRC dostavlja obavijesti za svaku firmu koju su provjeravali u bazi LRC-a, što omogućava pravovremenu reakciju, odnosno prijavu u stečajnu ili likvidacionu masu. Ujedno, Mašović apeluje na bh firme da se redovno informišu o pokretanju stečajnih i likvidacionih postupaka.

- Kako biste zaštitili svoje poslovanje neophodno je konstantno pratiti informacije o kupcima, klijentima, kao i dobavljačima, potencijalnim partnerima. Pravovremena reakcija i poduzimanje adekvatnih akcija prema kupcima za koje su pokrenuti postupci stečaja i likvidacija ili procedure za naplatu potraživanja, ključni su elementi za sigurnije poslovanje i efikasno upravljanje potraživanjima. LRC INKASSO paušal pravne službe jedan je od najefikasnijih alata koji kompanijama omogućava redovno praćenje postupaka stečaja i likvidacija, kao i stručnu podršku i pravne savjete za upravljanje potraživanjima. Također, napomenula bih privrednike da kompletan pregled i listu firmi za koje su pokrenuti postupci stečaja i likvidacija mogu preuzeti na INKASSO web stranici - istakla je Mašović.