Tuzlanskom "Menpromu" višemilionski ugovor s Turcima za izvoz mesa

Dosadašnji uspješni poslovni ugovori sa najvećom Turskom kompanijom koja vrši izvoz gotovih proizvoda iz naše zemlje, mesnoj idustriji MENPROM omogućili su potpisivanja još jednog, vrijednog tri miliona eura. Proizvodnja počinje u ponedjeljak, a dvadeset šlepera govotih proizvoda iz ove komapnije uskoro će krenuti put Turske.
09.04.2016 u 13:31
menprom

Pregovori  za izvoz Menpromovih gotovih proizvoda u Tursku trajali su šest mjeseci. Prema ugovoru Menprom će u roku od tri mjeseca izvesti proizvode u vrijednosti od tri miliona eura. U ponedjeljak počinje proizvodnja, a uskoro i prva isporuka.

"Imamo visok rejting u Turskoj.To smo postigli prošle godine kada smo isporuku izvršili umjesto deset dana ranije. Da biste dobili ovake poslove morate prije svega biti odgovorni.Konačno smo dobili jedan veliki posao. Tri miliona eura to nije malo za izvoz. Kada ovo završimo očekujemo da dobijeno još tri miliona eura za izvoz gotovih proizvoda što znači da bi do Nove godine trebali izvesti 6 miliona eura,odnosno 12 miliona maraka",kaže Mensur Alić, direktor i vlasnik mesne industrije „MENPROM“.

U novom pogonu će se proizvoditi razne vrste proizvoda, među kojima i novi specijaliteti koje zahtijeva tursko tržište,ističe Alić. Kaže da se ulaganje u novi objekat od šest miliona maraka pokazalo kao dobra poslovna vizija od koje će korist, pored Menproma, imati i država i kanton. Vjeruje  da će se u narednom periodu stvoriti bolji uslovi i za izvoz svježeg mesa.

"Mislim da smo mi na samom početku. U naredne tri do četiri godine će se osjetiti prava ekonomija na tuzlanskom kantonu kada je u pitanju ovaj dio. Mi ćemo napraviti milione i milione izvoza. To je moja vizija. Za državu se valja boriti i ne treba samo reći šta mi je država dala, nego šta smo mi državi dali kao privrednici" dodaje Alić.

Pored proizvodnih kapaciteta kompanija je ojačana i novom radnom snagom. Uposleno je dvadeset pet novih radnika, a kako se posao bude razvijao bit će i novog zapošljavanja.  Alić napominje da saradnju sa Turskom treba ozbiljno shvatiti i iskoristiti dobru poslovnu šansu.

(rtvtk)