U BiH se uvozi krv, kosa, obrve, trepavice...

Bosna i Hercegovina uvozi sve i svašta, a u širokoj lepezi robe našla se čak i ljudska krv!

23.10.2017 u 18:46
krv

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, tokom posljednje dvije godine u BiH je uvezeno čak 59 kilograma (tako piše, a ne litara) ljudske krvi, u vrijednosti od 16.456 KM. Tokom prošle godine iz Njemačke je uvezeno dva kilograma ljudske krvi, koja su iznosila 777 KM, iz Češke 24 kg u vrijednosti od 3.015 KM, a nepuni kilogram antiseruma i ostalih frakcija krvi iz Švicarske plaćen je 96 KM.

Ove godine uvezena su 33 kg ljudske krvi u vrijednosti od 12.567 maraka, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH. Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu RS kažu da nisu upoznati s ovom informacijom da neko uvozi krv.

"Prema Zakonu o transfuzijskoj djelatnosti, krv i komponente krvi ne mogu se uvoziti u RS, osim kada to odobri ministar za slučaj elementarnih nepogoda i drugih izvanrednih situacija, odnosno kada se radi o medicinski opravdanoj potrebi. U tom slučaju krv mora ispunjavati uvjete propisane zakonom i mora se osigurati laboratorijsko ispitivanje krvi", navode iz Zavoda.

Dodaju da od svog osnivanja 2009. godine nisu imali potrebe za uvozom krvi. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH pojašnjavaju da je uvoz krvi ipak moguć ukoliko uvoznik ispuni uvjete definirane zakonskim i podzakonskim propisima.

"U konkretnom slučaju, između ostalog, moraju se ispuniti uvjeti definirani i Odlukom o klasifikaciji roba definiranih na režime uvoza i izvoza. Za ljudsku krv potrebno je da uvoznik ima rješenje za upis u Registar veleprometnika medicinskih sredstava (kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH), a koje se odnosi na dozvolu da pravna osoba može obavljati djelatnost prometa na veliko medicinskog sredstva i potvrdu o upisu u Registar medicinskih sredstava ili suglasnost za uvoz predmetnog medicinskog sredstva koje nije upisano u ovaj registar, a što se odnosi na dozvolu da se medicinsko sredstvo može prometovati na tržištu", pojašnjavaju iz UIO BiH.

Navode da su izvršili uvid u bazu uvoza robe pod nazivom ljudska krv, te da su utvrdili da je za sve uvezene količine postojala sva potrebna dokumentacija.

"Tokom prošle godine 'Berg' Sarajevo, 'Broma Bel' i 'Mediamax' iz Banja Luke uvezli su ovu robu, dok su tokom ove godine uvoznici 'Berg' i 'Mediamax'", precizirao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

U pitanju su privatne firme, distributeri medicinskog potrošnog materijala. Iz razgovora s jednom od firmi uvoznica doznaje se da oni ne uvoze pravu ljudsku krv, već materijale na njezinoj bazi, pišu Nezavisne.

"U pitanju su materijali na bazi ljudske krvi, koji sadrže elemente kao što su eritrociti, trombociti, a koriste se, na primjer, kao kontrolni materijal za biohemijske analize ili provjeru kontrole kvaliteta rada pojedinih aparata", pojasnili su iz "Broma Bela" Banja Luka.

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da je tokom prošle godine bh. granicu prešlo i ukupno 1.825 kilograma perika i ljudske kose kako neobrađene i neoprane, tako i izbijeljene, oprane i istanjene, zatim obrva i trepavica koje su iznosile oko 96.739 maraka.

Ovi proizvodi stigli su na domaće tržište, između ostalog, iz Kine, Hong Konga, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Nizozemske.

(NN)