U Danskoj satnica 40, u BiH 1 euro

Prema istraživanju koje je u 2014. godini uradio Eurostat, prosječan trošak za sat rada na razini Europske unije je 24,60 eura, najniži je u Bugarskoj tek 3,80 eura, a naviše u Danskoj čak 40,30 eura. U FBiH niko nema podataka koliko iznosi prosječan sat rada, već se samo zna da najniža satnicu iznosi 1,95 maraka, odnosno 1 euro.
08.04.2015 u 11:34

Odlukom o utvrđivanju najniže satnice u FBiH utvrđena je najniža neto satnica u iznosu od 1, 95 maraka, a najniža neto plaća iznosi 343 marke, doznali smo u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

Međutim, ako uzmemo podatke iz Federalnog zavoda za statistiku kako je u siječnju 2015. godine prosječna neto plaća iznosila 834 KM, a da mjesec iznosi 180 radnih sati, dobijemo podatak kako je prosječna satnica u BiH oko 2, 3 eura.

Inače, u podatke o prosječan trošak satnice Eurostata nisu uključeni poljoprivrednici, kao ni zaposleni u javnoj upravi, u kojoj su plaće ipak veće nego u privatnom sektoru.

Kada se usporede prosječne satnice u EU i najniža satnica u FBiH, ne trebamo se čuditi što sve više građana FBiH odlazi ili želi otići iz naše zemlje.

Koliko iznosi prosječna satnica rada u FBiH, očito nitko ne zna jer smo zvali sve relevantne instucije koje se bave radom ili statistikama. Valjda je bolje živjeti u neznanju.

(bhrt)