U građevinarstvu posla sve više a radnika sve manje

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazali su da je u 2016. godini stanogradnja u ovoj zemlji doživjela procvat i da je potražnja za stanovima bila veća nego ikad ranije.
11.01.2017 u 12:11
gradjevinari

Što se tiče visokogradnje općenito, ona je u porastu. To je potvrdila i Dženana Hodžić, tajnica Udruženja građevinara Privredne komore Federacije.

- Očekujemo kako će se i ove godine nastaviti trend umjerenog rasta u visokogradnji. Visokogradnja zapošljava najveći dio ljudskih resursa na gradilištima, više od niskogradnje, i ona je uvijek značajan pokazatelj i važna za zaposlenost u građevinarstvu. Dok je u niskogradnji više zastupljena mehanizacija, u visokogradnji su najviše zastupljeni ljudski resursi, govori nam, ispred Udruženja građevinara, Hodžić.

Ističe da je na domaćem tržištu visokogradnja uvjetovana potražnjom na tržištu.

- Javljala se pojačana potražnja u protekloj godini te smatramo da će i u ovoj biti još veća. Pojavljuju se i strani i domaći investitori. Očekujemo da će stoga biti još više izgradnje objekata visokogradnje, govori nam Hodžić.

Ističe da u Udruženju teže megaprojektima izgradnje energetskih i hidroenergetskih objekata i energetskom utopljavanju zgrada, koje će u budućnosti biti evidentno.

- Naravno, mi smo još u fazi usvajanja zakona, obligacijskih shema, i ne vjerujem da će u 2017. u tom smislu biti previše pomaka, ali to su projekti koji su značajni dugoročno i kojima se radujemo mi iz oblasti građevinarstva, govori Hodžić.

Također, ističe mogućnost uvoza građevinskih radnika u BiH, o čemu se u posljednje vrijeme govori u našoj zemlji, piše Večernji list.

- Radili smo analizu koja je pokazala da je starosna dob radnika u građevinarstvu i pratećim djelatnostima na gradilištu visoka. Starosna dob od 40 do 49 godina izuzetno je visoka. Evidentno je da su u pitanju isti ljudi, isti radnici koji rade proteklih godina i ne dolazi do povećanja produktivnosti kadrova u građevinarstvu. Ako uzmemo u obzir statističke podatke o tome koliki je broj upisanih učenika i studenata u zanimanja ove vrste i onih koji su na zavodu za zapošljavanje, ta statistika nije podudarna s realnim stanjem. S obzirom na to da smo izravno radili istraživanja s građevinskim firmama, vidljivo je da danas dobrih majstora, dobrih inženjera u građevinarstvu, nedostaje. Potražnja za tim kadrovima koji se istinski bave tim poslom zaista je visoka, zaključila je ispred Udruženja građevinara Privredne komore FBiH Dženana Hodžić.

(VL)