U Srebrebrenici 200 novih radnih mjesta

Zahvaljujući novim investicijama privatnih kompanija, u Srebrenici je u prošloj godini otvoreno blizu 200 novih radnih mjesta.
14.03.2015 u 15:13
srebrenica

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković kaže da novi investitori grade proizvodne hale za pokretanje novih proizvodnih programa, pa se očekuje direktno zapošljavanje oko 100 novih radnika, te indirektno još nekoliko desetina, posebno u poljoprivredi. On je ocijenio da veliki uspjeh predstavlja to što u srebreničkoj privredi u prošloj godini nije bilo otpuštanja radnika.

Duraković je rekao da će proizvodni pogoni i hladnjače za skladištenje voća i povrća, koji se grade na području Skelana, omogućiti zapošljavanje određenog broja radnika na tom nerazvijenom i udaljenom području, te omogućiti siguran otkup svih poljoprivrednih proizvoda sa tog područja, gdje sa sve veći broj domaćinstava posvećuje intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Izuzev mlijeka, maline i drugog jagodičastog voća, već se proizvode, pakuju i isporučuju za tržište razne vrste eteričnih ulja od više vrsta ljekobilja, zatim džemovi i drugi namazi od voća, kisele salate od povrća kao i suhe šljive i kruške, sirće, mliječni proizvodi, med i drugi pčelinji proizvodi, a povećava se i broj stočnih grla.

"Opština Srebrenica u prošloj godini je obezbijedila oko 270.000 KM za podsticaj i razvoj poljoprivrede, 300.000 KM za sanaciju i djelimičnu rekonstrukciju lokalnih puteva i 555.000 KM za asfaltiranje nekoliko puteva", rekao je Duraković.

(pressing.ba)