U Srebrenici do kraja godine 250 novih radnih mjesta

Sredstva koja su obećana Srebrenici na Investicijsko-razvojnoj konferenciji, trebala bi osigurati do kraja godine najmanje 250 novih radnih mjesta.
11.11.2015 u 19:31

- Još jednom zahvaljujem dragim gostima koji su s nama ovdje. Čuli smo ohrabrujuće i konkretne odluke, prvenstveno Vlade Srbije. Nismo očekivali tolika sredstva za našu malu općinu. U ime građana zahvaljujem Vučiću, opravdat ćemo to povjerenje. Zahvaljujem i Dodiku koji je također obećao pomoć našem budžetu. To su velike stvari u Srebrenicu, možemo reći da je ova konferencija uspješna. Evidentno je da će i Vijeće ministara BiH podržati neki projekat. Presretan sam i zadovoljan, rekao je načelnik Ćamil Duraković.

Nove investicije obećao je i predsjednik RS-a Milorid Dodik.

- Izražavam zadovoljstvo što se danas i sutra održava ova konferencija. Srebrenica će na ovaj način riješiti svoje najveće probleme, stvaramo uslove za bolji život i poslovanje u Srebrenici. Ovo što smo obezbijedili realizovat ćemo u saradnji sa lokalnim vlastima, rekao je Dodik.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić tokom današnje konferencije kazao je kako je srbijanska Vlada za Srebrenicu izdvojila 10 miliona KM. Istakao je kako je ta pomoć odobrena na jutrošnjoj sjednici u Beogradu.

- Doveli smo i predstavnike privredne komore. Želimo da Srebrenica bude most saradnje i, ako mogu reći - pošto sam vidio i komentare - želim reći da niko sestrama ne može vratiti braću, niko majkama ne može vratii djecu, ali možemo gledati u budućnost, da ona bude bolja. Da ljudi budu sretniji i da narod živi u miru i blagostanju, kazao je Vučić.

Na novinarsko pitanje da li će obećana pomoć Srebrenici značiti i pomoć drugim podrinjskim općinama, Vučić je kazao kako će Srbija pomagati u skladu sa svojim mogućnostima. 

- Novac o kojem smo danas govorili je veliki novac, nije lako izdvojiti toliko novca. Gdje god možemo, kad nas budu zamoliti i tražili nam, u skladu sa našim mogućnostima, mi smo tu da pomognemo. Srbi i Bošnjaci nikada nisu zadovoljni, to je naša zajednička priroda, kazao je.

(pressing.ba)