U strahu od otkaza radnici bježe iz "Konzuma"

Zaposleni u "Konzumu" na tržištu BiH odlaze iz ovog trgovačkog lanca čim im se ukaže šansa za bilo kakvo zaposlenje iako u upravi uvjeravaju da niko neće ostati bez posla.
19.06.2017 u 18:28
konzum

Obećanje da niko neće ostati bez posla menadžment "Konzuma" plasirao je sindikalcima, koji odgovaraju da još sa sigurnošću ne mogu reći da li će to biti ispoštovano i kako će se na kraju završiti problemi nastali zbog krize u hrvatskom koncernu "Agrokor" u okviru koga posluje "Konzum". Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović kaže da mnogi zaposleni u "Konzumu", zbog izgubljenog povjerenja u ovaj trgovački lanac, čim im se pruži nova šansa za zapošljavanje odlaze.

- Svako pokušava da riješi svoj radni status i ko god može da nađe sigurniji i bolji posao odlazi. Normalno je da postoje razmišljanje i strah ljudi o tome šta će biti - naglasio je Savanović. Dodaje da je u stalnoj komunikaciji sa poslovodstvom "Konzuma" u Srpskoj, koje im je proslijedilo pravilnik o radu na koji su sindikalci iznijeli određene primjedbe.

- Tražili smo da u procesu preuzimanja "Konzuma" od strane "Merkatora" budu zadržana sva radna mjesta. Imamo obećanja da će tako biti. Moguće je da dio malih objekata, koji se pokažu kao nerentabilni, bude zatvoren, ali zaposlenima iz tih prodavnica biće ponuđeno da pređu u druge, veće objekte - kazao je Savanović.

Predsjednik Sindikata radnika "Konzuma" u RS Đuro Amidžić rekao je da za sada u RS 13 radnika ostalo bez posla i to u Prijedoru zbog zatvaranja objekta "Konzuma".

- Svim tim radnicima isplaćene su ili će biti isplaćene premije. U komunikaciji smo sa rukovodstvom "Konzuma" i obećali su da neće biti otpuštanja. Za sada nam redovno isplaćuju plate i nadam se da će tako i ostati. Ne znamo kakva je situacija u Federaciji, ali mi u Srpskoj smo za sada zadovoljni - kazao je Amidžić.

Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH Mehmed Avdagić potvrđuje da zaposleni, čim se ukaže određena prilika na tržištu rada, bježe iz ovog preduzeća.

- Od početka smo tražili da se sudbina radnika u paketu rješava sa sudbinom "Konzuma" u BiH. Nažalost, nije bilo sluha za takav pristup. Radnici su ostavljeni sami sebi na milost i nemilost i nemaju ni od koga podrške. Pratićemo situaciju i vidjećemo kakav će ishod priče biti. Pretpostavljamo da će biti dramatično i da će biti otkaza - kazao je Avdagić za Glas Srpske.

"Konzum i "Merkator" posluju u sastavu posrnulog hrvatskog koncerna "Agrokor". Hrvatski koncern je polovinom 2014. godine, nakon duge bitke, uspio da preuzme slovenački "Merkator" te je sve njegove prodajne objekte u BiH rebrendirao i utopio u "Konzum". To se nakon skoro tri godine pokazalo pogrešnim potezom, a posebno kada je "Agrokor" pod teretom dugova dospio na ivicu bankrota. Ramljak Povjerenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak rekao je da će ovaj posrnuli koncern biti razbijen na dijelove, ali i da će lanac "Konzum" biti spasen.

- U BiH imamo 5.100 zaposlenih i planiramo da napravimo neke korake s "Merkatorom" i "Konzumom" kojima bismo riješili finansijsku situaciju u kojoj se "Konzum" nalazi - kazao je Ramljak.

(GS)