Ugostitelji moraju plaćati naknadu za korištenje muzike

Bilo koji ugostiteljski objekt, hoteli, odmarališta, kafići, restorani, ćevabdžinice, aščinice, slastičarnice... u BiH u kojim se može čuti muzika, morat će od ovog mjeseca plaćati mjesečnu naknadu na ime korištenja prava izvođača muzičkih djela.
20.01.2017 u 11:44
muzika

To je dogovoreno 29. decembra, potpisivanjem Kolektivnog ugovora, između Udruženja hotelijera i restoratera BiH i kolektivne organizacije Asocijacije izvođača i svirača - AIS.

"Uvjeti i tarife su identični za sve vrste korisnika iz djelatnosti ugostiteljstva koji trebaju potpisati pojedinačne ugovore po osnovu potpisanog Kolektivnog ugovora, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju (kategorizacija, kapacitet, zona i dr. elementi). Vrlo je bitno napomenuti da bez obzira na to kada bio potpisan ugovor, obaveza plaćanja teče od 1. januara 2017. godine", rekla je za Radiosarajevo.ba Jasmina Misirlić, direktorica AIS-a.

Pomenuti Kolektivni ugovor zaključen je prvi put u BiH i prema tome predstavlja jedan je od najznačajnijih ugovora za sve izvođače muzičkih djela, čija djela se koriste na području naše zemlje.

"Ovo je vrlo značajna i brojna grupacija korisnika muzičkih djela i na ovaj način će prvi put bh. izvođači muzičkih djela biti tretirani kao njihove kolege u cijelom svijetu. Zakon je tu jasan. Naravno, pri utvrđivanju tarife hotelijere i ugostitelje smo tretirali kao partnere u ovom procesu i uvažili smo sve one faktore koje i njih stavljaju u nepovoljan položaj i nismo insistirali na tarifama koje bi opteretile njihovo poslovanje. U nekim slučajevima tu se radi o zaista simboličnim iznosima na mjesečnom nivou. Za naše korisnike bitno je da znaju da mi zastupamo prava svih izvođača muzičkih djela koja se emitiraju u Bosni i Hercegovini. I domaćih i stranih. I živih i mrtvih. I onih koji su naši članovi i onih koji nisu", istaknula je direktorica AIS-a.

Kolektivni ugovor obuhvata cjelokupan repertoar izvedbe domaćih i stranih izvođača muzičkih djela snimljenih na nosače zvuka bez obzira na žanr kojem pripadaju. Kako bi se izbjegla nelojalna konkurencija i onemogućila diskriminacija, utvrđene su četiri zone.

Zona A obuhvata najuže gradske jezgre Sarajeva (Baščaršija, ulica Ferhadija), Mostara (Stari grad) i Banja Luke (Gospodska ulica).

Zona B obuhvata gradske zone Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Neuma u sezoni i ski-centre u sezoni.

Zona C obuhvata objekte u centrima Čapljine, Čitluka, Širokog Brijega, Bihaća, Tuzle, Zenice, Bijeljine, Trebinja, Brčkog, Međugorja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Sarajeva/Mostara/Banje Luke (izvan gradske zone), Gradačca, Gračanice, Goražda, Lukavca, Travnika, Viteza, Konjica, Jablanice, Počitelja, Prijedora, Maglaja, Zavidovića, Cazina, Tešnja, Bugojna, Jajca, Gruda, te etno sela.

Zona D obuhvata objekte koji se nalaze na području Neuma, ski-centri (oboje van sezone), Čapljine, Tuzle, Neuma, Zenice, Ljubuškog, Međugorja, Bihaća, Širokog Brijega, Bijeljine, Brčkog, te ostalih mjesta u Bosni i Hercegovini koja nisu nabrojana.

A ovim ugovorom određene su mjesečne naknade za ugostiteljske objekte, razvrstane u ovim kategorijama:

U ovu kategoriju spadaju hoteli, aparthoteli, moteli, pansioni, prenoćišta, rehabilitacijski centri i banjska liječilišta, B&B, hotelska naselja, apartmani, omladinski hoteli i ostali objekti za smještaj, a ovo su mjesečne naknade.

Drugu kategoriju čine ostali ugostiteljski objekti, kafići, barovi, bašte, cafe barovi, buffeti, slastičarnice, lokali i objekti zatvorenog tipa bez točenja alkoholnog pića, restorani brze hrane, picerije, ćevabdžinice, aščinice, buregdžinice, restorani, konobe, pubovi, pivnice, klubovi, diskoteke, folkoteke, noćni klubovi i slično.

Samo plaćanjem odgovarajuće određene visine naknade smatrat će se da je ugostiteljski objekat pribavio prava javnog saopćavanja izvedbi muzičkih djela sa snimka, odnosno da prava zakonito koristi.

(RS)