"Uozbiljite se, da ne doživimo talijanski scenarij"

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić rekao je da bi BiH tokom epidemije virusa korona vrlo lako mogla doći do scenarija Španije i Italije ukoliko se građani budu ponašali neodgovorno i ne budu poštivale mjere koje propisuju krizni štabovi.
31.07.2020 u 21:04
baste

Mandić je rekao da je epidemiološka situacija još pod kontrolom, ali je zabrinjavajući porast novozaraženih. "Zdravstveni sistem još odgovara na sve izazove, na sve potrebe i mi još imamo dovoljne kapacitete, ali ako se ovako nastavi, ako nam jedan dan dođe prevelik broj oboljelih, na to niko nije spreman", naveo je Mandić za Televiziju N1.

Prema njegovim riječima, više od pola godine eksperti i vlasti upozoravaju građane putem medija, apeluju, pišu naredbe, ali da nailaze na kritike i pitanja zbog čega to rade kada je ovo izmišljeno.

"Apelujem još jednom na stanovništvo, ovo je vrlo opasna situacija, ne smijemo potcijeniti ovaj virus. Bolest je vrlo ozbiljna i ne bira - od djece preko srednje životne dobi do staraca. Uozbiljite se, držite se propisanih mjera i ne idite na okupljanja, to je najpogubnije", rekao je Mandić.

On je potvrdio da se lako može dogoditi španski ili italijanski scenario u FBiH.

"Morate postepeno popuštati mjere i apelovati na savjest građana, koji su to shvatili kao da je sve prošlo. Sad vam se čude kada uđete u zatvoreni prostor s maskom, a do juče su je svi nosili. Ne znamo ko je kriv da se pažnja skrenula na neke pokrete, frekvencije i koje sve gluposti, a niko ne sluša akademike, specijaliste itd. Sada svi komentarišu, politički komentatori, nepismeni - svi mogu doći u medije i dati mišljenje", rekao je federalni minister zdravstva.

On je ukazao na neophodnost pranja ruku, fizičke distance i nošenja maske.

(N1)