Uprkos prodaji zgrade TTU, radnicima ne može biti uvezan staž

Upravna zgrada Tvornice transportnih uređaja (TTU) u stečaju prodata je kompaniji Tuzla Remont za 1,5 miliona maraka.
31.10.2019 u 16:23
radnici ttu

Firma Tuzla Remont je u vlasništvu bh.giganta "Bingo".

Tuzlansko naselje Solana tako bi uskoro trebalo dobiti moderan hotel kojeg "Bingo" planira graditi na ovome mjestu.

- Novac će u najvećoj mjeri biti iskorišten za namirenje hipoteka banaka koje su stavljene na ovu nekretninu. Jedan manji dio novca od zemljišta bit će uplaćen Poreznoj upravi FBiH, odnosno iskorišten za uvezivanje dva do tri mjeseca staža radnika - kaže stečajna upravnica TTU-a Alisa Bijedić.

Stečaj u TTU još nije blizu zatvaranja. Od imovine za prodaju ostali su pogon u Mramoru, zemljište kod bolnice u Kreki i jedna parcela na Kiseljaku kod jezera Modrac.

- Na pogon u Mramoru zabilježbu ima Porezna uprava i ukoliko to prodamo išli bi na uvezivanje preostalog staža za sve radnike. Ostao nam je neuvezan period od jula 2014. do otvaranja stečaja u novembru 2015. godine. To je ukupno 16 mjeseci, nekoliko mjeseci bit će uvezano posljednjom prodajom, a ostatak nakon eventualne prodaje pogona u Mramoru. Tu nas očekuje deveta prodaja, a cijena pogona je 1,4 miliona maraka. Odbor povjerilaca je donio odluku da cijena ne smije biti niža od onoga što je potrebno da se uveže kompletan staž za sve radnike - kaže Alisa Bijedić.

Kada je otvoren stečaj u TTU je radilo 236 radnika. Uvezivanje staža može se raditi samo mjesec po mjesec tako da i broj radnika varira. Inače, ova firma je u najbolje vrijeme zapošljavala i više od 2.000 radnika, ali se broj s godinama drastično smanjivao.

- Do sada smo prodajom proizvodnog dijela novoj komaniji TTU Energetik zatvorili 12 godina staža za sve radnike. To je period od 1997. do kraja 2008. godine. Nakon toga je bio period do jula 2014. godine kada su sve obaveze uredno plaćane, a onda od jula 2014. do otvaranja stečaja ponovo nastaju dugovi - pojašnjava stečajna upravnica.

Dio radnika otišao je u penziju zahvaljujući Vladi FBiH koja je za 30-ak radnika prošle godine uplatila sredstva za PIO u iznosu od oko 100.000 KM, dok se Vlada Tuzlanskog kantona pobrinula se za ostale doprinose. Ove godine po stom projketu Vlada FBiH zbrinula je 17 bivših radnika TTU-a, a ostalo je da svoj dio uplati Vlada TK.

(pressing.ba)