Uskoro potpisivanje ugovora sa firmama iz TK koje su zaposlile nove radnike

Federalna Vlada za zapošljavanje u ovoj godini putem Uredbe za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih, predvidjela je 50 miliona maraka. Za Tuzlanski kanton planirano je nešto više od 14 miliona maraka, a sredstva su skoro utrošena. Na taj način nezaposlenim osobama je omogućeno zapošljavanje, a poslodavcima da dobiju nove radnike.
28.07.2016 u 17:34
posao

”Mi sada imamo situaciju da je zaključeno ukupno ugovora u vrijednosti od 14 miliona, s tim da moramo napomenuti da određeni broj poslodavaca ne ispunjava uslove i oni će biti upoznati da nisu zadovoljili uslove po javnom pozivu”, kaže Miralem Softić iz Službe za zapošljavanje TK.

Aplicirati su mogli oni poslodavci koji dolaze iz realnog sektora. Ono što će uslijediti narednih dana je potpisivanje ugovora sa poslodavcima koji ispunjavaju uslove za refundaciju troškova koje imaju nakon zaposlenja određenog broja nezaposlenih osoba, kao i za one koji su registrovali svoje obrte ili firme. Zbog zastoja sa federalnog nivoa, kako tvrde u Službi za zapošljavanje TK, ova procedura se odužila do kraja jula, a trebala je biti završena dosta prije.

”Spiskovi su došli jutros, dakle četvrtak i oni će nam pružiti mogućnost da mi idemo u samo kreiranje ugovora, a po izradi ugovora i u zaključenje, potpisivanje ugovora sa poslodavcima. To nam otvara mogućnost da poslodavci dobiju, da im budu refundirana sredstva za osobe koje su primili kod sebe u radni odnos”, ističe on.

Roka za zaključivanje ugovora za sada nema, ali će se, kako kažu u ovoj Službi potruditi da se procedura okonča što prije. Nakon sumiranja svih rezultata, u zavisnosti od sredstava koja ne budu utrošena, u Kantonalnoj službi za zapošljavanje vjeruju da će Federalni zavod objaviti dodatni javni poziv.

”Barem je do sada bila takva praksa, konkretno po programu Prilika za sve, nakon sumiranja svih rezultata imali smo dva puta ponovljene javne pozive za nešto ograničeno sredstava. Vjerujemo da će to biti slučaj i po ovom programu – Uredba za prvo zaposlenje”, naglašava Softić.

Ukoliko Federalni zavod za zapošljavanje odluči da sredstva budu utrošena na drugi način, za neke druge programe zapošljavanja, nezaposleni će biti upoznati s tim. Cilj je u krajnjoj liniji povećati broj zaposlenih u Tuzlanskom kantonu.

(rtv slon)