Uzalud vam trud susjedi, mlijeko iz BiH na policama EU

Hrvatska ipak nije uspjela u svojoj podloj namjeri da zaustavi izvoz bh.mlijeka na tržište EU, s obzirom da je Evropska komisija odbacila nesnovani prigovor naših susjeda.
09.09.2015 u 12:25

Tako će mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Evropske unije izvozit  za sada četiri bh. mljekare i to: Milkos, Meggle, Mlijekoprodukt iz Bosanske Dubice i Mljekara Livno.

- Ovo je dokaz da smo bili u pravu obzirom da zahtjev Hrvatske nije bio utemeljen i iz razloga što je Bosna i Hercegovina ispunila uslove za izvoz mlijeka u EU, a podnesen je i izvan roka, rekao je Mirko Šarović, ministar trgovine BiH.

Izvoznici ove četiri bh.kompanije nisu skrivali zadovoljstvo zbgo toga što je ipak pravda na kraju pobijedila i što podla namjera susjeda nije prošla. Njihov uzaludan trud samo je još više podigao svijest bh.građana koji očito trebaju da podrže domaće proizvođače i koji to uglavnom sve više i čine.

- I do sada sam gledao šta kupujem, a od sada ću još više. Isključivo proizvode iz BiH, kaže Amir iz Tuzle.

Zeleno svjetlo za ove četiri kompanije svakako će biti motiv i drugim bh.proizvođačima da podignu svoje standarde i da kvalitetom zadovolje kriterije kako bi mogli izvoziti na EU tržište.

pressing.ba