Više od 30 jagodara iz Čelića počelo izvoziti u EU

Prospekt proizvodnje jagodičastog voća jedan je od najpopularnijih vidova investicije u postratnoj poljoprivredi Bosne i Hercegovine. Ukoliko se investicija isplati, mogućnosti za zaradu se ne pružaju samo u BiH, već i izvan nje.
09.05.2016 u 12:03
jagode

Oko 30 poljoprivrednih proizvođača sa područja Čelića i okoline ove su godine počeli izvoz jagodičastog voća, prvenstveno jagoda, u zemlje Evropske unije.

Oni su se u proteklih pet mjeseci okupili oko firme Fruit Prom preko koje plasiraju svoje proizvode po kojima je sama Općina Čelić poznata širom Bosne i Hercegovine. Ovim potezom 30 proizvođača pridružilo se trima firmama koje otprije izvoze u Evropsku uniju.

Do 10 tona dnevno se izvozi

Kako je za Klix.ba izjavio direktor Fruit Proma Armin Terzić, jagode iz Čelića trenutno se mogu kupiti u Austriji, dok su u toku pregovori sa predstavnicima uvoznika iz Njemačke i Slovenije, a postoji potencijal i za izvoz u daleki Dubai.

Uspješnost čelićkih poljoprivrednika ogleda se u izvozu koji se mjeri između četiri i 10 tona jagoda dnevno.

Pored uobičajenih prepreka za potencijalne poduzetnike u BiH, Terzić tvrdi da je problem prije početka izvoza predstavljao odabir dovoljno otporne sorte jagoda koja bi izdržala transport, a i samo uvezivanje za inostranstvom oduzelo je mnogo vremena.

Kreću maline, borovnice, kupine...

Čelićki poljoprivrednici neće stati na jagodama. Već postoji plan početka izvoza malina u svježem i zamrznutom stanju, te izvoz borovnica, šljiva i kupina.

Kada je riječ o savjetu za ljude koji se žele baviti sličnim poslom, Terzić ima samo jednu konkretnu i kratku poruku: Tržište hrane je veliko! Bitno je osigurati kvalitet i kvantitet.

(klix)