Voćari traže proglašenje elementarne nepogode

Mraz, visoke temperature i suše samo su neki od uzroka zbog čega će ove godine prihod voćara biti skroman.
27.07.2017 u 08:14
vocari

Zbog toga Udruženje voćara RS će tražiti od nadležnih institucija da se proglasi stanje elemntarne nepogode.

"Nemamo više ni kvaliteta preostalog voća, a šteta je daleko veća nego lani kada su se bili stekli uslovi za proglašenje elementarne nepogode", kazao je Dragan Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS za Nezavisne.

Prema njegovim riječima, ove godine zbog velikih suša i proljetnih mrazeva šteta je između 80 i 100 odsto.

"Dobili smo izvještaje od svih lokalnih zajednica, čekamo još jedan i iduće sedmice ćemo tražiti sastanak sa ministrom da se proglasi stanje elementarne nepogode. Voćarska proizvodnja je upitna i bez pomoći države nećemo moći nastaviti", rekao je Dojčinović.

Dodao je da je 50 odsto voćara u RS pretrpjelo stoodstotnu štetu, a najviše je stradala kruška, te da ono šljiva što je preostalo više nema nikakav kvalitet, baš kao ni jabuke koje će biti sitne.

"Prošle godine imali smo malu pomoć Ministarstva, i sada očekujemo da nam se nadoknadi dio štete", dodao je Dojčinović. Od pet dunuma u malinjaku Dragomira Pavlovića iz Teslića, tri su se posušila usred berbe, dok mu je šteta u šljiviku devedesetodstotna.

"Na opstalim malinjacima je rod bio 50, pa i 60 odsto manji od očekivanog, a otkupne cijene još ne znamo, iako su sve prognoze da će to biti daleko ispod cijene. Predao sam četiri tone pa sad čekamo", rekao je Pavlović.

Iz resornog ministarstva poručili su da će se o ovom problemu izjasniti kad dobiju zahtjev od proizvođača, te da za Vladu pripremaju preliminarnu informaciju o uticaju vremenskih neprilika na kvalitet proizvodnje. Ni kod poljoprivrednika šteta nije ništa manja, a i oni najvjerovatnije planiraju tražiti proglašenje elementarne nepogode. Na četiri hektara kukuruza na domaćinstvu Draška Banjca iz Gradiške šteta je devedesetodstotna.

"Kiša je zakasnila, i u 80 odsto Lijevča neće biti nikakvog prinosa. Od kukuruza nije ostalo ništa, proizvodnja kupusa je prepolovljena jer se u prvih mjesec dana nije mogao održati, tako da će na jesen biti skup, a i prinos krompira je smanjen", rekao je Banjac i dodao da će se i poljoprivrednici sastati kako bi razmotrili situaciju.

A situacija je, kako kaže, sazrela za proglašenje nepogode jer ovo je najteža godina u posljednjih 10 godina.

(NN)