Za otvaranje firme u BiH treba dva mjeseca i 3.000 KM

U organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, u prostorijama Intera Tehnološkog Parka Mostar održan je sastanak na temu "Ubrzanje procesa reformi registracije privrednih subjekata u sudovima FBiH".
26.03.2015 u 11:22
firma

Iskustvo iz svojih problema u procesu registracije iznio je i Almir Dodiković, koji je kao mladi poduzetnik sa prijateljem otvorio informatičku firmu i zaposlio još dva studenta, a njegova registracija je trajala skoro 60 dana i koštala je skoro 3.000 KM.

"Samu registraciju ne treba samo gledati kroz dužinu trajanja nego i finansijske troškove, od notarskih obrada do hodanja od šaltera do šaltera. Od svega ipak najviše se troši vremena i to baš na administraciju", kazao je mladi poduzetnik.

Predsjednik Udruženja LINK, Tomislav Majić, moderirao je sastanak i govorio  o problemima s kojim se susreću poduzetnici i rješenjima, kako i samim institucijama na koje se odnose same preporuke za poboljšanje poduzetništva u HNŽ/K i FBiH ali i cijeloj BiH.

"Prema trenutnim podacima, Republika Srpska je ubrzala proces registracije preduzeća i značajno smanjila troškove prve registracije. U RS-u se preduzeće može registrirati za pet dana, uz trošak od 200,00 KM, dok je u nas u FBiH i dalje taj proces dosta duži. Nedostatke vidimo i u nekim člancima novog Prijedloga Zakona o privrednim društvima FBiH, koji je prošao Zastupnički dom Parlamenta FBiH, ali ne i Doma naroda", istaknuo je Majić.

Dalje je govorio o nedovoljnoj brzini Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, koje je nadležno za mala i srednja poduzeća i njihovoj nebrizi, jer se isključivo bave velikim javnim poduzećima, kao što su elektroprivrede i rudnici. Istaknuo je potrebu većeg uvažavanja Federalnog ministarstarstva poduzetništva i obrta, kao i strukovnih komora i nevladinih organizacija.

(ekapija)