Zatvaranje lukavačkog GIKIL-a sve izvjesnije

Lukavački GIKIL još ništa nije uradio kad je u pitanju modernizacija tehnologije i zaštita životnog okruženja pa je sve izvjesnije zatvaranje ove fabrike.
03.09.2018 u 17:36
gikil

u GIKIL-u je 1.000 zaposlenih "i mi ih razumijemo jer su to ljudi koji su u ratu sačuvali svoja radna mjesta, pokrenuli su svoju fabriku i jako su emotivno vezani za kompaniju, postoji i strah od promjene radnog mjesta, a kamoli od gubitka".

- Mi razumijemo i suosjećamo s radnicima, ali sa druge strane imamo investitora koji je prilično neodgovoran - kazala je Đapo te podsjetila da je GIKIL privatiziran 2003. godine te da je 51 posto vlasništva dato stranom ulagaču koji koristi resurse i radnu snagu BiH, a izbjegava ulaganja u zaštitu okoliša. Lukavac je industrijski grad, naglasila je Đapo, sa odličnim investitorima iz Austrije, Turske, koji ozbiljno ulažu i poboljšavaju uslove rada, moderniziraju tehnologiju.

- Međutim, GIKIL ni do danas, iako su primili rješenje o zatvaranju, nisu našli čak ni kompaniju koja bi im izradila zahtjev za okolinsku dozvolu koji bi bio u skladu sa zakonima FBiH - istakla je Đapo. Premijer TK Jakub Suljkanović, je kazao da su od menadžmenta GIKIL-a na današnjem sastanku dobili uvjeravanja da će oni investirati u zaštitu životne sredine i zaštitu radnika.

- Ali čini mi se da ta njihova današnja uvjeravanja nisu prezentirana na najozbiljniji način. Poduzeli su neke mjere po osnovu nalaza Federalne uprave za inspekcijske poslove, ali nismo sigurni da li su te mjere u ovom momentu dovoljne - rekao je Suljkanović.

GIKIL je trebao uložiti 112 miliona KM u modernizaciju tehnoiloških procesa. Do danas nisu uložili apsolutno ništa, o dinamički plan za određeni period i time dao dovoljne garancije da će on biti ispunjen.

pressing.ba