Živinice: Poslovna zona Ciljuge donijela 60 miliona KM investicija

Nakon što je poslovna zona Ciljuge II u Živinicama imala veliki uspjeh i donijela 60 miliona KM ulaganja u grad Živinice, iz Gradske uprave su odlučili da naprave još dvije poslovne zone. Kako nam je kazao gradonačelnik Samir Kamenjaković, ovaj prijedlog gradskih službi upućen je Gradskom vijeću, gdje je i podržan, te slijede dalje aktivnosti.

10.12.2019 u 20:29
ciljuge

- Tražili smo da dobijemo mogućnost gradnje dvije poslovne zone, jedna bi bila industrijska, a jedna industrijska zona Naučno-tehnološki park. Smatramo da taj park može biti spoj nauke, privrede i institucija, s obzirom na to da imamo univerzitet u blizini Živinica, imamo aerodrom Tuzla koji se nalazi u Živinicama i brojne druge pogodnosti, te smatramo da smo sazreli za jedan takav poduhvat, kazao nam je Kamenjaković. Prije tri godine, pojasnio nam je, pokrenuli su startup projekt u sklopu kojeg su napravili mini inkubator, te smatra da je sljedeći stepen otvaranje Naučno-tehnološkog parka.

- Sada idemo u prezentaciju i u pravljenje projekta, kroz koji ćemo sublimirati potrebe u privredi i potrebe koje su važne za poboljšanje stanja u privredi. Smatramo to direktnom pomoći privredi, te barijerom koja treba zaustaviti odliv pameti iz BiH, poručio je Kamenjaković.

Već su ostvarili kontakt sa univerzitetskim profesorima iz različitih oblasti, a tražit će kombinaciju između univerziteta, institucija i privrede, na osnovu čega će i biti urađen zvaničan projekt. Kamenjaković smatra da bi izrada projekta trebala trajati oko sedam mjeseci, nakon čega bi se trebalo krenuti u izgradnju infrastrukture. Njegove pretpostavke su da bi za 12 mjeseci prvi korisnici mogli ući u ovaj park.

- Ono što je prednost ovih u odnosu na prethodnu poslovnu zonu jeste blizina grada, imamo vodovodnu, putnu i sve ostale infrastrukture, pa bi i troškovi bili smanjeni u odnosu na poslovne zone koje smo do sada radili. Konačnu cijenu gradnje ovih zona znat ćemo tek kada napravimo projekt izgradnje, istakao je Kamenjaković.

(MP)