Bajramska poruka reisu-l-uleme Kavazovića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori je uputio danas poruku povodom Ramazanskog bajrama, saopćila je agencija MINA.
20.04.2023 u 13:43
reis

Braćo i sestre,

Danas se opraštamo s ramazanom, najdražim gostom. Ispraćamo ga s tugom u srcu zbog rastanka, ali i s radošću jer smo se trudili lijepo ga ugostiti, dati mu njegovo pravo. Bilo nam je lijepo i ugodno u ramazanu. On nam je donio mnogo vidljivih i nevidljivih ugođaja i blagodati i približio nas Dragome Bogu, Izvoru sveg postojanja.

Molim Uzvišenog Allaha da nam primi sva naša ramazanska nastojanja, da se naši postupci pozitivno odraze i na žive i na umrle. Sutra je, braćo i sestre, Bajram, praznik radosti. Radosti zbog uspjeha u ramazanu.

Provedimo ga, veselog lica i otvorenog srca, sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama. Sjetimo se dragih ljudi, ali ne zaboravimo ni bolesne, napuštene i usamljene - obradujmo ih nečim, makar samo lijepom riječju, nekim izrazom poštovanja. I ne zaboravimo siromašne, ni za vrijeme Bajrama ni izvan Bajrama.

Neka bajramskom radošću budu obuhvaćeni svi. Ta radost i nije potpuna ako se ne dijeli - naveo je reis Kavazović.

Svima koji obilježavaju Bajram u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i bh. dijaspori čestitao je tradicionalnom porukom: "Bajram šerif mubarek olsun!“.