Brčko: Za otmicu i ubistvo 118 godina zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Suana Halilovića*, Samida Šabanovića*, Nihada Hukića* i Suvada Djedovića* optuženih za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića.
02.09.2021 u 15:45
edin z

Za teško ubistvo, kojem su prethodili otmica te agresivno i bezobzirno mučenje žrtve, oni su danas pred Osnovnim sudom Distrikta nepravosnažno osuđeni na ukupno 118 godina. Jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora izrečene su Haliloviću (36 godina), Hukiću (32 godine) i Djedoviću (30 godina). Optuženom Šabanoviću, koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao godine života potrebne za izricanje dugotrajnog zatvora, sud je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Optužnicu protiv njih Tužilaštvo Distrikta podiglo je 8. maja 2020. godine optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića. Kako je navedeno u optužnici, njega je Djedović najprije telefonom pozvao u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći po gradu udarali tražeći da prvooptuženom vrati dug od oko dvije hiljade KM.

Zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, oštećenog su izvukli iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi, usljed čega se skotrljao sa nasipa. Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom oštećenog su nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu.

Pošto ga je Djedović izvukao iz vode, žrtvu su nastavili mučiti - Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i ponovim bacanjem u rijeku, nakon čega su se vozilom udaljili ostavivši bespomoćnu žrtvu da se utopi - zaključeno je u optužnici (link na optužnicu). U postupku protiv optuženih utvrđeno je da bi oštećeni preminuo već usljed nanesenih povreda i u slučaju blagovremene ljekarske intervencije.