Iva i Lamija: "Naša je i crkva i džamija i Bajram i Božić"

Dan Državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se u svim krajevima naše zemlje na prigodne i svečane načine, a čestitke povodom ovog praznika stižu iz svih krajeva svijeta.
25.11.2021 u 16:40
iva i lamija

S obzirom na onu narodnu izreku "na mladima svijet ostaje", posebno je lijepo vidjeti priredbe i programe koje su pripremili đaci osnovnih i srednjih škola kako bi obilježili ovaj, za sve bh. patriote, poseban dan, i time pokazali da u svakoj generaciji ima onih koji će voljeti i čuvati svoju domovinu. Jedna takva, lijepa priča stiže nam iz "Osnovne škole Han Bila" kod Travnika.

Na fotografiji, koju je podijelila ova škola na svojoj Facebook stranici, vide se zagrljene dvije djevojčice - Iva i Lamija, koje svojom iskrenom, dječijom ljubavlju, prkose svim "različitostima" poručujući da je BiH njihova domovina, da je "njihova i crkva i džamija, i Bajram i Božić".

- Mi smo Iva i Lamija, Bosna i Hercegovina naša je domovina. Naša je i crkva i džamija. I Bajram i Božić. Naša su šarena jaja, halva i baklava. Naša su i zvona crkve, i zvukovi ezana. Naš je i šareni ćilim bosanski. Mi možemo zajedno, mi jesmo zajedno. Mi smo jedno, zapravo, dio smo iste cjeline. Kao što je jedno, kao što je jedna Bosna i Hercegovina. Zagrlile smo se za Dan državnosti tvoje, Domovino, a volimo se svim danima. Zajedno učimo slova, crtamo zastavu Tvoju. Zajedno bojimo život u plavu i žutu boju. Naše je i šerbe i vino, naše su brige, pobjede i porazi slični. Mi te ne damo, mi te volimo, mi smo sretni što si baš ti, Domovino, naša druga mati. Zato ti želimo zagrljajem i srcem iskreno reći: SRETAN DAN DRŽAVNOSTI VOLJENA NAŠA, JEDINA NAŠA DOMOVINO, BOSNO I HERCEGOVINO - stoji u opisu fotografije.