Kako su svjetski mediji vidjeli obilježavanje genocida u Srebrenici?

Brojni svjetski mediji posvetili su značajan prostor obilježavanju 22. godišnjice genocida u Srebrenici.
11.07.2021 u 18:44
srebrenica

Mediji pišu da je danas u Memorijalnom centru u Potočarima konačan smiraj našlo 19 žrtava genocida.

- Nekoliko hiljada ljudi prisustvovalo je dženazi u Memorijalnom centru Potočari u blizini Srebrenice, gdje je do sada ukopano 6.671 žrtva genocida, uključujući 435 maloiljetnika - navodi agencije AFP, čiju su vijest preuzele brojne medijske kuće.

- U julu 1995. godine, pet mjeseci prije kraja rata u BiH, snage bosanskih Srba ubile su više od 8.000 muškaraca i dječaka, bosanskih Muslimana na području Srebrenice - navode nizozemski mediji.

- Pokopat ću lobanju svog brata, a ni ona nije kompletna - rekao je Azir Osmanović novinarima malo prije ukopa posmrtnih ostataka svog brata Azmira, koji je imao 16 godina u julu 1995. godine - navodi AFP.

- Ubistva u Srebrenici desila su se na kraju rata u Bosni, a koji je uslijedio nakon raspada Jugoslavije, oslobodivši nacionalističke strasti i teritorijalne ambicije koje su bosanski Srbi postavili pred druge dvije etničke grupe u zemlji - Hrvate i Bošnjake - navodi ABC News.

- Ratni politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić i njegov vojni zapovjednik Ratko Mladić osuđeni su za genocid u Srebrenici od strane posebnog Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu. Sve u svemu, tribunal i sudovi na Balkanu osudili su blizu 50 ratnih zvaničnika bosanskih Srba na više od 700 godina zatvora zbog ubistava u Srebrenici - navodi ABC News