Ko je ukrao hiljade novorođenčadi?

Od 1960. do 2000. godine u Jugoslaviji i Srbiji oko pola miliona beba je proglašeno mrtvim po rođenju ili neposredno nakon rođenja.
07.01.2020 u 17:01
beba dijete

Ova pojava je bila posebno prisutna u prva tri desetljeća ovog perioda, odnosno u vrijeme SFRJ, kada je u Evropi broj mrtvih beba iznosio od dva do šest. U Jugoslaviji se broj beba mjerio u postotcima, odnosno iznosio je oko osam do devet posto.

Zvanično, među tih pola miliona beba je i jednojajčani brat blizanac Murisa Demirovića iz Banovića, međutim, Muris u to ne vjeruje. On i njegov brat rođeni su prije vremena 22. maja 1991. godine na tuzlanskoj klinici, nakon čega su hitno prebačeni u Beograd, na Institut za zaštitu majke i djeteta. Nakon mjesec dana, iz bolnice je roditeljima javljeno da je jedna beba umrla, a da druga mora ostati na daljem liječenju. Tijelo druge bebe nikada nisu vidjeli.

- Kada su javili da je moj brat umro, otac je odmah otišao u Beograd, da preuzme tijelo brata, ali kazali su mu da nema tijela, da će se bolnica pobrinuti za ukopavanje, dokumentaciju i sve ostalo, nikad ne dostavivši dokaz o tome da je brat zaista umro u bolnici, kazao nam je Demirović. Roditelji su tada vjerovali ljekarima u beogradskoj bolnici, ne dovodivši u pitanje ono što im je saopšteno. Prije pet godina, kako nam je kazao Muris, u njemu se javio osjećaj da mu je brat živ. Pronašao je Udruženje nestalih beba iz Beograda i obratio se za pomoć.

- Otišli smo prvo do bolnice, tamo smo pokušali doći do bilo kakve dokumentacije, a na kraju sam ipak dobio potvrdu od javnog preduzeća “Pogrebne usluge” gdje je lijepo napisano da beba pod imenom Demirović, koja je preminula u tom periodu, nije sahranjena niti na jednom od beogradskih grobalja, kazao je Demirović, ističući to kao dovoljan dokaz za tvrdnju da je njegov brat živ.

Problem nestanka beba prepoznao je i Europski sud za ljudska prava u presudi iz 2013. godine u korist Zorice Jovanović protiv države Srbije.

Tada je Srbiji naloženo da riješi pitanje nestalih beba, a da se Zorici Jovanović isplati 10 hiljada eura odštete, kao i sudski troškovi, budući da 30 godina nije dobila odgovor što se dogodilo s njezinom bebom koja je rođena zdrava u Ćupriji listopada 1983. godine. Dosad je pred sudom u Strazburu bilo oko 100 tužbi roditelja iz Srbije koji sumnjaju da su im bebe ukradene u bolnicama i prodate imućnim parovima nakon što su bez obrazloženja i medicinskih dokaza proglašene umrlim.

(oslobodjenje)