Lukavac: Blizu 1.000 radnika GIKIL-a prijeti generalnim štrajkom

Radnici lukavačkog GIKIL-a u srijedu će protestovati zbog teškog položaja.
12.10.2020 u 20:29
GIKIL

"Problemi u GIKIL-u postoje već duži niz godina, a njima je obuhvaćeno i 970 radnika. Mi ih više ne možemo trpjeti. Od prošle godine imamo šest neuplaćenih toplih obroka, a sporazum smo napravili sa upravom da se to sve izmiri do kraja novembra. Zbog teškog stanja u kojem se kompanija nalazi ne vjerujemo da će to biti ispoštovano. Tražili smo sastanak sa upravom, oni iz svojih razloga ga nisu mogli realizovati, tako da mi idemo u protest", naveo je Đuzić.

GIKIL već izvjestan period funkcioniše bez okolinske dozvole te je u okviru ove kompanije onemogućen rad dvije fabrike (azotara i energana) za koje ne postoji mogućnost kupovine sirovina.

"Mi se nalazimo u sistemu koji bi namjerno mogao zatvoriti ovu kompaniju. Nemamo okolinske i radne dozvole i sada se moramo svim silama boriti da ne dođe do zatvaranja. Ova kompanija mora nastaviti u pozitivnom smjeru, a neophodna su i velika ulaganja. Stekli smo utisak da uprava sada ima neke druge poslove koji su preči od svih problema. Red bi bio da nas pozovu na razgovore jer ovako više ne možemo funkcionisati", ističe Đuzić.

Sindikat GIKIL-a pismom se obratio o Vladi Tuzlanskog kantona, a također od Kantonalne skupštine očekuju i sazivanje tematske sjednice vezano za razmatranje aktuelnog stanja u ovoj lukavačkoj kompaniji.

pressing.ba