Mediji u regionu i svijetu o rušenju crkve iz avlije Fate Orlović (video)

Veliki broj medija ne samo u BiH nego u regionu i svijetu prenio je vijest o rušenu crkve iz avlije Fate Orlović koja je bespravno izgrađena prije više od 20 godina.
06.06.2021 u 10:44
fata crkva

Fata Orlović 20 godina traži uklanjanje crkve iz svog dvorišta, o čemu je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio i presudu, no realizacija te odluke dugo je bila na čekanju, prenio je Balkans Al Jazeera.

Hrvatski mediji index.hr, Jutarnji list, Večernjak i brojni drugi mediiji ističu kako se nana Fata izborila za svoja prava i koja je konačno dočekala pravdu.

Fata Orlović (78) postala je simbolom borbe za povratak protjeranih u prijeratne domove ali i stradanja Bošnjaka u istočnoj Bosni gdje su snage bosanskih Srba počinile najgore ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici 1995. godine, ističe Jutarnji list.

Srbijanski Kurir je istakao kako je "rušenje crkve propraćeno aplauzom", dok je Blic naglasio da je ovo samo "epilog spora dugog 20 godina".

Sama nana Fata je istakla "kako je iscrpljena i da joj je ovo najteži dan u životu".

Podsjetimo, Sud za ljudska prava u Strasbourgu je donio presudu 2019.godine da se najkasnije do aprila 2021.godine crkva mora izmjestiti iz avlije Fate Orlović, što je na kraju učinjeno ipak početkom juna.

pressing.ba