Nema dogovora s Vladom, rudari idu u generalni štrajk

Rudari Zenice i Vlada FBiH se nisu uspjeli dogoovriti i kako sada stvari stoje, rudari idu u generalni štrajk.
10.09.2019 u 14:49
rudari

- Od jutros imamo blizu 200 radnika u rudniku Zenica, u jami Stranjani i u Staroj jami, te u jami Sretno u Brezi koji su najavili da na kraju prve smjene neće napustiti rudarske prostorije u kojima borave. Mi ćemo sad poslije ovog skupa otići u Brezu i Zenicu da vidimo gdje su ti ljudi i u kakvim uslovima borave - kazao je Husić.

Rekao je kako mu je žao što nije postignut dogovor, iako se na sve moguće načine pokušalo doći do rješenja.

- Šta će biti od danas do 13. septembra, vidjet ćemo. Ovo postaje jako teška omča oko vrata zaposlenima u rudnicima uglja u FBiH. Za očekivati je da će u naredna dva dana biti najavljen i generalni štrajk zaposlenih - rekao je Husić.

Naglasio je da rudari sigurno neće napustiti jame u Zenici i Brezi.

- Malo nam je žao kad smo vidjeli u zgradi Vlade FBiH sve ove snage koje su angažovane. Ipak, mi nismo imali namjeru na bilo koji način bilo koga povrijediti ili omalovažiti. Nije nam ni na kraj pameti od svega ovoga praviti spektakl. Danas smo pokazali da nećemo prihvatiti podjele, da rudari ostaju zajedno i da na jedan organizovan i ozbiljan način želimo ukazati na ono s čime se suočavamo - kazao je Husić. Generalni direktor JP EPBiH Bajazit Jašarević iznio je stavove te kompanije, koji su, kako je naveo, istovjetni jučerašnjim stavovima ministra Džindića.

- To su temeljni principi održive energetike u FBiH, prema kojima EPBiH, unatoč svim izazovima, raspolaže resursima da revitalizira proizvodnju u rudnicima uglja u sastavu koncerna, investiranjem u rudnike i zajedno s Vladom FBiH da iznađemo sredstva za reorganizaciju i restrukturiranje rudnika. Bez ta dva temeljna principa jednostavno nije moguće srednjeročno i dugoročno održati sistem - rekao je Jašarević.

Jučer smo kazali, nastavlja, da ćemo za Rudnik Breza iznaći rješenje, jer je tamo problem nešto jednostavniji.

- Međutim, koliko god se trudili, za Rudnik Zenica danas nije bilo moguće ponuditi rješenje nastalog problema, s obzirom da je taj rudnik u teškoj situaciji jer jedna jama već dugo ne proizvodi a aktivna je, dok se u drugu jamu desio prodor vode, pa ni ona ne proizvodi. Od tri jame, aktivna je jedna i za takvu količinu proizvodnje u Rudniku Zenica, EPBiH u skladu sa svojim aktima ne može iznaći rješenje za izlazak iz ovakve situacije - dodaje Jašarević. Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, Nermin Džindic istako je da su jučer pokušali napraviti hronologiju kako je došlo do ovog problema.

- Nakon niza godina kada nije uplaćena nijedna marka, danas je doslo do eskalacije problema. Problem Breze smo riješili. Na osnovu zahtjeva formirali smo zaključke. Dali smo 10 dana da se riješi problem sa rudnikom Zenica. Vlada će na prvoj idućoj sjednici razmatrati situaciju iznijet mjere kako da se problem sanira, a potom napraviti plan kako da dugoročno riješimo problem. Ne možemo dozvoliti da direktor rudnika Zenica ima 4.500 KM plaću, a da ne može riješiti problem. Tražim njegovu smjenu - reako je Džindić.

(pressing.ba)