Počinje izrada projekta autoceste Tuzla-Orašje

U narednom periodu intenzivirat će se radovi na projektima autocesta kako u regionu tako i u Bosni i Hercegovini.
14.02.2021 u 19:01
trasa koridoravc 1

U kontekstu autoceste koja će spojiti Sarajevo i Beograd, a čiji bi jedan krak išao od Sarajeva preko Tuzle i Brčkog i Bijeljine, ovih je dana potvrđeno kako se planira rad na izradi glavnog projekta autoceste od Tuzle do Orašja. 

Naime, na sastanku federalnog ministra saobraćaja i veza Denisa Lasića i ministra saobraćaja i veza BiH Vojina Mitrovića, bilo je riječi o nizu aktualnih projekata na kojima se trenutačno radi, a tom je prilikom Lasić govorio o statusu projekta izgradnje autoceste Sarajevo - Beograd, kazavši da je u planu Javnog poduzeća Autocesta Federacije BiH za 2021. godinu izrada glavnog projekta za autocestu na dionici Tuzla - Orašje.

Trenutno je u fazi usuglašavanje projektnog zadatka i idejnog projekta s prostornim planom Tuzlanskog kantona, nakon čega slijedi provođenje konkursa za usluge projektiranja dionice Tuzla - Orašje. Ova dionica imat će veliki značaj za širi prostor Posavine jer će joj omogućiti spajanje sa srednjim dijelovima države, ali i s međunarodno značajnim koridorima sjevernije, poput paneuropskog koridora 10 koji ide od Austrije do Grčke, a njegov je dio autocesta Zagreb - Beograd.

Realizacijom projekta svakako će se stvoriti uvjeti za daljnju revitalizaciju privrede na tom pojasu, a saobraćajna infrastruktura otvorit će i nove perspektive razvoja kroz zone u blizini prometnog pravca. Svakako, ovim potezom prostor Orašja, ali i Brčkog dobit će i novu dimenziju saobraćajne povezanosti s važnim gradskim središtima u Federaciji.

Na temu ove dionice već je u oktobru prošle godine održan sastanak na inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, a kojemu su prisustvovali, između ostalih, i premijer FBiH, članovi Uprave JP Autoceste FBiH te drugi stručnjaci u ovom polju.

Tadašnji premijer TK Denijal Tulumović kazao je tada da se razgovaralo o deblokadi TK prema EU, odnosno spajanjem na koridor 10, znači Beograd - Zagreb, jednom modernom brzom cestom. Kada je pak riječ o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd - Sarajevo - Beograd, ministar prometa i veza BiH Vojin Mitrović razgovarao je u Sarajevu s veleposlanikom Turske u BiH Haldunom Koçem.

Povod sastanka je potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Vlade Republike Turske o suradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima kojima će biti obuhvaćen i taj projekt. Kako je planirano, sporazum će 16. marta u Ankari potpisati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan.

(VL)