Prosijaci sve što zarade morali su odnijeti svojim šefovima

Na području Gračanice, Lukavca i Kalesije uhapšeno je sedam osoba za koje se sumnja da su tjerali djecu od 7 do 14 godina na prosijačenje!
17.02.2021 u 20:59
prosjacenje

U pitanju je veći broj djece, njih od 15 do 25, koja su bila uključena u prosjačenje, a dio njih je pronađen na lokacijama pretresa.

- Osumnjičeni su za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za organizovano iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja. Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od četiri do 14 godina da prosjače - rekao je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Istraga u ovom predmetu, navodi Arnautović, trajala je više mjeseci, a osumnjčeni su praćeni na različitim lokacijama. Nekoliko djece koja su prosjačila je u srodstvu s osumnjčenima, a organizator grupe nije u srodstvu ni s jednim djetetom.

Arnautović dodaje da su djecu budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TK i drugih dijelova BiH, nadzirali ih tokom prosjačenja te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM.

(pressing.ba)