Sedinet Karić tvrdi da je Enver Bijedić tražio mito

Predmet Gold samo je jedan od onih u kojim je istraga usmjerena na rad carinskih službenika. Aktuelna je istraga o dešavanjima u tuzlanskoj i bijeljinskoj carinarnici, gdje su šefovi uhapšeni u septembru ove godine. Među uhapšenim je bio Sedinet Karić, osumnjičen, između ostalog, i za davanje mita, ne samo carinskim službenicima. Jedan trag o podmićivanju, prema iskazima koje posjeduje Federalna TV, ponovo vodi prema aktuelnom federalnom ministru saobraćaja i komunikacija Enveru Bijediću.
10.06.2014 u 14:00

Sedinet Karić, zvani Sido, osuđenik zbog privrednog kriminala i korupcije, 7. februara ove godine dao je iskaz Tužilaštvu BiH, koji federalnog ministra Envera Bijedića povezuje sa kriminalom. Sredinom 2013. godine ispred ugostiteljskog objekta Zlatnik sreo sam ministra Envera Bijedića. Pitao sam ga da li može pomoći da Robina Mujačića imenuju za direktora KPZ-a Tuzla. Bijedić mi je tada rekao: To će te koštati. Pitao sam koliko, a on je odgovorio: 50 hiljada maraka.

Državno tužilaštvo ne želi potvrditi detalje, niti datum Karićevog iskaza, na naš upit ostaju - bez komentara. Kao i u prethodnim slučajevima, svaku moguću povezanost sa Karićem i nelegalnim radnjama, ministar i ovaj put negira. Odavno je poznata povezanost Sedineta Karića sa političkim vrhom, ali i ranijim zatvorskim upravama KPZ-a Tuzla.

Izdržavajući petogodišnju zatvorsku kaznu, uživao je nezakonite zatvorske pogodnosti. Podsjetimo da je veza Karić – Bijedić poznata još od vremena dok je ministar Bijedić obavljao funkciju šefa tuzlanske Carine, te je i u ranijim iskazima dovođen u vezu sa primanjem mita od Karića i njegovih saradnika. Tokom istražnih radnji jedna od svjedokinja je govorila o organizovanoj mreži carinskih prevara, utaja poreza i pranja novca grupe Sedineta Karića.

Nek sve to sa mojom zaradom iznosi 60.000, plus 15.000 carine, plus 2.000 moje zarade po kamionu, plus 1.500 carinicima u Srebreniku, koji vrše procjenu. U ovom slučaju Mujkan i Ismet. Plus 1.000 upravniku carine u Tuzli Enveru Bijediću po kamionu. Ja sam lično donosila pare u koverti i carinicima i upravniku.” Milioni tona raznih proizvoda su neometano prošvercovani u našu zemlju, a milionske štete nanijete su budžetu i građanima Bosne i Hercegovine.

(FTV)