Semir Osmanagić zove dijasporu da se vrati kući

Semir Osmanagić, osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” pozvao je dijasporu da se vrate.
13.01.2022 u 14:45
semir osmanagic

Naime, on je u jednom video ispričao kako se ljudi nalaze u dilemi da li ostati u tim sredinama gdje se ne slažu intimno sa onim šta se dešava ili podleći pritisku, zadržati se zbog budućnosti svoje djece ili djece svoje djece.

- Ima i onih koji su situirani. Djeca su im odrasla, završili škole i fakultete. Rade, zasnovali su porodice - kazao je on. Onima koji su neodlučni koji bi da se vrate, a nisu sigurni gdje, da se ipak vrate u zemlju svojih djedova, očeva i majki, u zemlju odakle su im korijeni, poručio je Osmanagić.

- Ja se vraćam iz Amerike kao uspješan biznismen, stavljam sve i započinjem ispočetka borbu sa vjetrenjačama i u to oblasti koju niko ne bi očekivao arheologija, historija - rekao je on.

- Započeo sam s aktivnostima. Svaki slobodan dinar investirao sam ovdje pokazujući da dijelimo budućnost ovoga što radimo, mijenjajući okolinu i ljude i mnogima dajući nade. Ne treba imati iluzije i znamo kako raditi s birokratijom koja je često korumpirana - ističe Osmanagić. Pomenuo je kako je protjeran iz Hrvatske, jer nije nikoga želio potplatiti.

- Postoji nada da radimo, da se udružujemo i da imamo zajedničke projekte, te da vratimo novi entuzijazam i ambiciju, da mijenjamo ekonomsku, socijalnu, političku i društvenu realnost ovih naših malih zemalja - zaključio je.