SIPA hapsi na 13 lokacija

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros provode akciju u više gradova Bosne i Hercegovine.
12.04.2023 u 14:10

Akcija pod nazivom "Studenac" provodi se zbog sumnje u organizovani kriminal u vezi sa nedozovoljenim prometom akciznih proizvoda, nedopuštenim skladištenjem, krijumčarenjem i krivotvorenjem znakova za obilježavanje robe mjera i utega, potvrđeno je iz te policijske agencije. U toku se pretresi na području Zenice, Viteza, Ljubuškog, Čapljine, Cazina, Posušja, Banje Luke i Bijeljine.

- Pretresi se vrše po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i policijskim službenicima Federalne uprave policije, ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske, Kantona Sarajevo, Zeničko - dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko - neretvanskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona - naveli su iz SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH naveli su da su tokom istrage prikupljeni dokazi da su osumnjičeni vršili nedozvoljen promet i plasman na ilegalnom tržištu velikih količina cigareta, duhana i drugih akciznih proizvoda.