Srebrenik: Sprema li se u JKP "9.septembar" novi štrajk?

Iako se činilo da su radnici JKP "9.septembar" potpisivanjem Sporazuma sa menadžmentom ove javnog preduzeća postigli dogovor i da su ispunjeni njihovi zahtjevi, čini se kako bi to moglo ostati samo"mrtvo slovo na papiru".
07.02.2020 u 20:59
damir

Među radnicima se sve više priča kako od ispunjenja sporazuma neće biti ništa. U njemu je definisano da će sav prihod od naplate parkinga biti usmjeren na povećenje plata radnicima sa najnižim primanjima.

- Direktorica mi je otvoreno kazala kako od povećanja neće biti ništa, kaže predsjednik  štrajkačkog odbora Damir Zukić.

Međutim, direktorica se nije zaustavila na tome. Damir je nedavno dobio Poziv na izjašnjenje u kojem se optužuje za izazivanje svađe, iznošenje neistinitih tvrdnji, vrijeđanje neposrednog rukovodioca, sprovođenje nezakonitog štrajka...kao i niz drugih optužbi, na koje Damir kaže:

- Spremaju mi otkaz. Ovo je klasičan primjer kako se pokušava ušutkati mene. Ako ne uspiju na ovaj način onda će mi dati otkaz, pojašnjava Zukić, te odgovara na optužbe:

- Za većinu optužbi nemaju materijalnih dokaza i sve je "rekla-kazala". Istina je da sam ja poveo štrajk jer ne možemo živjeti od minimalne plaće a da ovi "uhljebi" u kancelarijama kojima su izmišljena radna mjesta imaju dva ili tri puta veću plaću. Štrajk je održan po svim zakonskim procedurama. Štrajk je prekinut nakon što je potpisan Sporazum 19.12.2019.godine zaključen između sindikata i JKP "9.septembar", a sve po Zaključku Gradskog vijeća. Dakle ponavljam, ovo mi je sve napakovano i samo zato što sam poveo štrajk. Ja ove ljude neću izdati i uvijek ću se boriti za njihova kao i za svoja prava, kaže Damir Zukić.

Inače, za ponedjeljak 10.02.2020.godine je zakazano disciplinsko ročište a Komisiju čine Mustafa Jusić, Alem Jahić i Vehbija Mehuljić.

Damir Zukić nije želio prejudicirati ishod disciplinskog postupka ali je kazao kako su svi radnici uz njega i da neće mirno posmatrati mobing koji se provodi nad njim.

pressing.ba