Srebrenik zatrpan smećem, građani prijete neplaćanjem računa

Odvoz otpada na području općine Srebrenik postao je neredovan ili potpuno obustavljen, s obzirom da je deponija u Babunovićima zatvorena, a da alternativna deponija u Doboju u koju se odvozilo smeće, više ne može primati otpad iz Srebrenika jer ne znaju gdje će ni sa svojim.
08.06.2014 u 13:11

Zbog toga je sada Srebrenik zatrpan smećem. Građanima računi pristižu, oni ih plaćaju a smeće se ne odvozi.

Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Sanel Buljubašić je kazao kako su iz Doboja javili da otpad više ne može na njihovo općinsko područje i da će to biti veliki problem za sve građane Srebrenika.

Već dva mjeseca je prošlo od kako je zatvorena deponija u Srebreniku, a da vlast još uvijek nije pronašla rješenje.

Od kantonalne deponije za sad nema ništa, od opštinske također. Predstavnici Mjesne zajednice Brda blokirali su njeno odlaganje s obzirom da je susjedna MZ Babunovići naplaćivala benefite od Općine, dok oni od toga nisu imali ništa, zbog čega su se pobunili, nakon čega je deponija zatvorena.

- Vjerovatno ćemo ponuditi svim mjesnim zajednicama 15.000 KM mjesečno pa ko je spreman da primi otpad, tamo ćemo i odlagati, kazao je Buljubašić.

I dok vlast u Srebreniku čeka i traži rješenje, otpad se sve više gomila i neredovno odnosno nikako ne odvozi u pojedinim mjesnim zajednicama, zbog čega građani prijete da više neće plaćati račune ovom poluprivatnom preduzeću, koje se u javnosti tretira kao opštinsko iako svi znaju da je ono dobrim dijelom privatno i da se dobar dio novca slijeva u privatne džepove dioničara koji ništa u njega ne ulažu.

pressing.ba