Tuzlaci protestovali zbog zagađenog zraka, za srijedu najavljeni novi

Stotinjak građana Tuzle s maskama na licu izašlo je na proteste kako bi ukazali na izuzetno zagađeni zrak.
12.01.2020 u 21:08
tuzla pprotesti

Džemila Agić direktorica Centra za ekologiju i energiju kaže da za djelovanje nije kasno, jer neko mora ovdje ostati i živjeti.

- Nadam se da nećemo svi napustiti državu, što znači da bez obzira da smo usred zime, kada je problem zagađenja zraka najveći, moramo predložiti plan mjera i napokon krenuti s realizacijom. Ono što imamo sada imat ćemo i naredne zime, ako se nešto ne poduzme - kaže Agićeva.

Ona ističe da bi u gradovima koji trpe enormno zagađenja, prvo trebalo zabraniti spaljivanje uglja u individulanim stambenim objektima, a tu zabranu treba pratiti subvencija prelaska na neke druge energente, a pored toga mjerama treba pratiti i industriju i saobraćaj.

Nadležni u kontinuitetu poručuju da poduzimaju korake u cilju rješavanja ovog problema, međutim stanje na gradskim ulicama iz godine u godinu sve je lošije.

U vrijeme okupljanja Tuzlaka zrak u ovom gradu označen je kao nezdrav, a moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Savjeti ljekara kazuju da u ovim trenucima plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti.

pressing.ba