Ugostiteljski objekti, trgovine i pekare na meti inspekcija

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području Kantona Sarajevo izvršili 44 inspekcijska nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju: ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti.
27.05.2019 u 14:03
inspekcija

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 23 neprijavljena radnika, 13 obveznika koji nisu evidentirali promet, sedam obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i šest objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 12 objekata, a u 24 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 52.000 KM.

"Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata", saopćeno je iz PU FBiH.

(pressing.ba)