Uhapšeni šverceri duhanom i cigaretama

U okviru realizacije operativne akcije "Delta" vrše se pretresi na 29 lokacija širom BiH, a aktivnostima su obuhvaćena 34 osumnjičene osobe.
07.07.2020 u 16:57
sipa

U dosadašnjem dijelu su otkriveni i privremeno oduzete mašine za rezanje duhana, rezani duhan, fabrički obrađen duhan, duhan u listu, cigarete bez akciznih markica BiH, mobilni telefoni, oružje, određena količina novca stečenog izvršenjem krivičnih djela, poslovna dokumentacija i pečat jedne firme, saopćeno je iz SIPA-e.

Po nalogu Tužilaštva BiH realiziraju se aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda. Meta akcije kodnog naziva “Delta” su osobe osumnjičene da su u dogovoru oformile nezakoniti lanac otkupa, nabave, prerade i proizvodnje cigareta, duhana i duhanskih prerađevina, te djelujući izvan sustava akciznih dadžbina, oštetile budžet Bosne i Hercegovine za višemilijunske iznose.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA u suradnji sa djelatnicima Uprave za neizravno oporezivanje (UINO) BiH, kao i asistenciju više policijskih agencija na terenu, vrše pretrese na većem broju lokacija na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Veći dio lokacija nalazi se na području Posavine, Sarajeva, Sjeverne Bosne, Središnje Bosne, Hercegovine i doline Neretve, a povezane su sa osobama osumnjičenim za nezakonitu nabavku, preradu, prodaju i distribuciju na ilegalnom tržištu, velikih količina cigareta, duhana i duhanskih prerađevina, bez obilježavanja akciznih markicama Bosne i Hercegovine, sukladno zakonskim propisima o porezima i akcizama.

Akcizna davanja za jedan kilogram duhana iznose 121,70 KM, te se nezakonitim prometom ove vrste roba, budžetu Bosne i Hercegovine i svim građanima, nanosi šteta u višemilijunskim iznosima, a počinitelji kaznenih djela, stiču velike iznose nezakonite imovinske koristi. Osobe koje su predmet istrage, osumnjičene su za kaznena djela organiziranog kriminala u svezi s kaznenim djelima nedozvoljenog promet akciznih proizvoda i pranja novca iz Kaznenog zakona BiH.